“18 жовтня день святої мучениці Харитини”: зима прийде не скоро, але буде суворою

18 жовтня усі християни святкують День Харитини, яка поcтрaждaлa за віру в місті Понте приблизно в IV столітті.

Відомо, що в ранньому дитинстві Харитина залишилася сиротою і була вихована Клавдієм – благочестивою і доброю людиною. Харитина увірувала в Христа, після чого вирішила присвятити служінню йому своє життя, пише “press-centr“.

Клавдій любив дівчину, як рідну дочку, підтримував її релігійні переконання і навіть побудував для неї будинок, оскільки Харитина дуже хотіла жити в самоті, щоб мати сили і час для молитви. Для багатьох віруючих вона стала прикладом зразкового християнина, і багато завдяки їй також увірували в Христа.

Але одного разу Харитину обмовили язичники, в результаті чого вона постала перед судoм. Принижeння і моральні тoртури не змусили Харитину відмовитися від своїх релігійних переконань, у результаті чого вона була cтрaчeнa.

Цей день поєднує у собі багато традицій, прикмет та вірувань. До прикладу, 18 жовтня дівчатам час показати, на що вони здатні, у цей день можна починати прясти, ткати.

Якщо сніг не впаде — зима не скоро настане. На березах і дубах листя залишаються — до суворої зими.



Клацання і тріск дерев восени — на гарну погоду. Також туман, що зникає після сходу сонця, віщує гарну погоду.

18 жовтня селяни зазвичай намагалися завершити всі городні та польові роботи – починали займатися домашніми справами. Починаються вечора, в які дівиці коротають час за прядками. До речі, прядильное мистецтво здавна цінувалося, тому ухилятися від роботи не дозволялося.

Джерело.