Студенти-медики почули зворушливу історію про недоношену дівчинку, яка народилася з вагою 510 грамів (фото)

На лекції «Право на життя з 22 тижнів» завідувач відділення інтенсивної терапії новонароджених Тернопільського обласного перинатального центру «Мати і дитина» Неля Скубенко розповіла студентам ТДМУ імені І. Горбачевського про дитину, яка 3 роки тому народилася з вагою в майже 0,5 кг.
Недоношена дівчинка Аня потрапила до відділення інтенсивної терапії обласного перинатального центру «Мати і дитина» у грудні 2013 року.

— 9 грудня 2013 року до мене на мобільний телефон зателефонували з гінекології й повідомили, що в них жінка народила недоношену дівчинку з вагою 510 грамів. Новонароджену дитину потрібно було забрати до нашого відділення інтенсивної терапії новонароджених. Черговий лікар швидко зібрався і в медичному взутті по снігові побіг за дитиною. Коли чоловік прибув до гінекології, то побачив наступне: недоношена крихітка лежала на кушетці накрита вкривалом і пищала. Щоб не гаяти часу, лікар загорнув дівчинку в плед, взяв крихітку під пазуху і близько 23:30 часу приніс її до нас.



Тоді на вулиці було дуже холодно, що температура не опускалася нижче 20 градусів, — поділилася Неля Скубенко.

Неля Володимирівна розповіла, що в перші три дні лікарі особливо боялися, щоб дитина не померла, та Аня вперто боролася за життя. Пройшло 6 днів – дівчинка досі дихала. Лікарі почали годувати її молоком, яке дитина не відмовлялася засвоювати в дуже маленьких пропорціях.

— У той час в дитинки розпочалися проблеми із диханням, тож крихітку довелося підключити до апарату штучної вентиляції легень. Ще була проблема з тим, що шкіра в Ані почала злазити пластами, тож ми змащували епідерміс спеціальним засобом Мустела, завдяки якому шкіра в малюка поступово загоїлася. Поступово дівчинка почала набирати вагу, а на 25 тижні в неї відкрилися очі. Маля почало дивитися на світ, реагувати оточуюче середовище. У перинатальному центрі дівчинка перебувала 3, 5 місяці, — розповіла Неля Скубенко.

Неля Володимирівна додала, що Аню спіткала проблема, яка виникає у всіх глибоко недоношених дітей – у дівчинки почалася бронхолегенева дисплазія – хронічне потенційно оборотне захворювання легенів. Ця хвороба на певний час перетворила крихітку на киснезалежну. Навіть коли через півроку батьки змогли забрати Анюту додому, то їм доводилося в певний період часу живити дівчинку киснем із балона.

Щоб заспокоїти юних медиків, Неля Скубенко зазначила, що на сьогоднішній день дівчинка почувається добре. Коли Ані був 1 рік та 9 місяців, батьки вже возили дівчинку в колясці по вулиці. У 2015 році дівчинка приходила з батьками в гості до Тернопільського обласного перинатального центру «Мати і дитина», де гралася з іграшками та навіть намалювала гарний малюнок.

Джерело.