У НБУ пояснили, що відбувається з курсом долара в Україні

Ослаблення обмінного курсу в вересні-жовтні викликано, в першу чергу, ситуативними і психологічними факторами, заявив Смолій

Зростання курсу долара в Україні викликане сезонними і психологічними факторами. Причини ослаблення нацвалюти в вересні-жовтні озвучив виконуючий обов’язки голови Національного банку України (НБУ) Яків Смолій.

Так, за його словами, певне послаблення обмінного курсу в вересні-жовтні викликано, в першу чергу, ситуативними і психологічними факторами, зокрема, впливом сезонності попередніх років на настрої економічних агентів.

Крім того, період активного збору врожаю збігся з підвищенням цін на нафту на світових ринках, що призвело до збільшення обсягів покупки валюти нафтотрейдерами.

При цьому українські компанії активніше, ніж в літні місяці, купували валюту для повернення та обслуговування валютних кредитів. Як зазначив Смолій, такий процес “відповідає річним пікам ділової актіівності”.

Разом з тим, виріс попит на валюту і на готівковому ринку – з боку населення, за словами в.о. голови НБУ, “під тиском психологічних чинників”.

При цьому, пропозиція валюти була обмеженою, адже на валютних ринок ще не надійшла вся виручка від аграрного експорту, пояснив Смолій. Він зазначив, що Нацбанк згладжував надмірні коливання курсу, продавши на валютних аукціонах за місяць 227 млн доларів.

Нагадаємо, згідно з базовим сценарієм першої в Україні трирічної Бюджетної резолюції, в 2017 році середньорічний курс гривні прогнозується на рівні 27,8 грн/дол., В 2018 році – на рівні 29,3 грн/дол., В 2019 – 30,5 грн/дол., а в 2020 – 31 грн/дол.
У проекті державного бюджету, який 15 вересня Кабмін вніс до парламенту, зазначено, що розрахунки проводилися, виходячи з курсу 30,1 грн/дол. При цьому і в Мінфіні і в НБУ запевняють – цей курс не є прогнозом, тому слід сприймати його виключно як технічний показник, взятий для розрахунків для створення “подушки безпеки”.

Експерти на кінець 2017 року дають інші прогнози: в Центрі Разумкова обіцяють курс в районі 27 гривень у другому півріччі, а в Concorde Capital припускають, що в кінці цього року долар буде коштувати 28,5 гривні.

За 2015 рік гривня знецінилася в півтора рази, за 2016 рік – девальвувала на 12,9%, а з початку 2017 року зміцнилася до долара на 2,1%.

Згідно з “індексом бігмака”, долар в Україні має коштувати трохи більше 8 грн.

Історичний максимум офіційного курсу долара – 30,01 грн – був досягнутий в лютому 2015 року. Історичний максимум курсу євро – 34,04 грн.

Джерело.