В НБУ назвали причини зниження гривні

Зниження курсу гривні викликане вихідним днем у США і політичною напруженістю. Про це повідомив директор департаменту відкритих ринків Національного банку України Сергій Пономаренко.

5718894344735

“Ситуація на міжбанківському валютному ринку залишається стабільною завдяки значним надходженням експортної виручки від експорту зерна й олії із середини вересня. Ми очікуємо, що цей фактор продовжить визначати стан міжбанківського валютного ринку України до кінця поточного року”, – йдеться в його коментарі, оприлюдненому прес- службою НБУ в понеділок, 14 листопада.

Одночасно Пономаренко попередив, що на цьому тижні деякі фактори можуть справити короткостроковий вплив на стан валютного ринку.

“По-перше, робочий день в Україні 11 листопада збігся зі святковим вихідним днем у США. У такі періоди надходження валютної виручки на рахунки українських банків традиційно скорочується, і, як наслідок, протягом наступних одного-двох днів спостерігається надлишковий попит на валюту. По-друге, загострення політичної напруженості протягом останнього тижня привело до посилення психологічного тиску на валютний ринок”, – сказав Пономаренко.

За його словами, Нацбанк очікує, що ці фактори матимуть нетривалий вплив і не приведуть до волатильності гривні, несумісної з досягненням інфляційних цілей (12% +/- 3 п.п. на 2016 рік і 8% +/- 2 п.п. на 2017 рік).

 


Джерело: УкрМедіа