На Тернопільщині знайшли старовинну  ікону, яку викрали з церкви на Львівщині

Викрадену з церкви в селі Губичі Старосамбірського району Львівської області ікону XVIII ст. знайшли.

За інформацією джерела «Львівської газети», її знайшли тернопільські поліцейські неподалік Бучача Тернопільської області

За інформацією, яку видання отримало в Старосамбірському райвідділі поліції, найближчими днями його працівники мають поїхати та ідентифікувати ікону. Наразі деталей, як саме вдалось знайти викрадену ікону, у поліції не повідомляють.

Це один з небагатьох випадків за останні роки, коли викрадений твір мистецтва вдалося знайти. Нагадаємо,  йдеться про кольоровий барельєф розміром 2 х 1,5 метра, який, найімовірніше, датується другою половиною ХVIII ст. Наприкінці вересня ікона ще була на місці

Крадіжку не одразу помітили, адже церква розташована за кілька кілометрів від села, у лісі. До того ж це прикордонна територія – до польсько-українського кордону від святині лише два кілометри.

Нині у ній правлять лише двічі на рік – на Зелені Свята та у другу неділю серпня, коли відбувається проща до Кальварії Пацлавської (Польща).

За словами відомого дослідника української сакральної архітектури Василя Слободяна, церква у селі Губичі датується першою половиною XVII ст.



Це була одна з найвіддаленіших каплиць на шляхах прощі до Кальварії Пацлавської – одного з найвідоміших відпустових місць Перемиської єпархії.

«Церква датується 1630 роком. За легендою, цю церкву називали пастушковою через те, що збудована вона в місці, де пастухові приснилася Пресвята Богородиця», – розповів «Львівській газеті» Василь Слободян.
За фактом крадіжки Старосамбірське відділення поліції відкрило кримінальне провадження за частиною 3 185 статті ККУ (крадіжка).

Джерело.