Теракт у Нью-Йорку, подробиці

Внаслідок наїзду вантажівки на людей у Нью-Йорку напередодні загинуло щонайменше вісім людей, ще 11 отримали серйозні травми.

Американська влада вже назвала його терактом, передає Ukr.Media.

Серед загиблих, крім американців, є також громадянин Бельгії і аргентинець. Про це повідомили бельгійський міністр закордонних справ Дідьє Рейндерс і представник МЗС Аргентини.

Що сталося

Інцидент стався у районі Нижнього Мангеттена. Як повідомили у поліції, вантажівка виїхала на велосипедну доріжку і тротуар на високій швидкості.

“Близько 3:05 по обіді 29-річний чоловік в’їхав на орендованій вантажівці [компанії] Home Depot на велосипедну/пішохідну доріжку на перетині Вест-стріт і Г’юстон-стріт, прямуючи на південь”, – повідомили правоохоронці.

Збивши людей, машина врізалася у шкільний автобус. Внаслідок зіткнення постраждало ще двоє дітей та двоє дорослих.

Після цього водій вантажівки вийшов із авто і почав розмахувати двома пістолетами.

Поліцейські, які перебували у тому районі, кілька разів поранили нападника у живіт, після чого його арештували.

Виявилося, що один з його пістолетів був пневматичним, інший – пейнтбольним.

Американські медіа, а також агентство Reuters з посиланням на свої джерела у поліції повідомили, що затриманий – уродженець Узбекистану Сайфулло Саїпов.

Йому 29 років і він нібито приїхав до США у 2010 році, жив у Флориді.

CBS News повідомляє, що у вантажівці була знайдена записка, де згадується екстремістське об’єднання “Ісламська держава”.

На прес-конференції журналісти запитали главу поліції Нью-Йорка Джеймса О’Ніла про те, чи правда, що нападник викрикував “Аллах акбар!”.

Керівник поліцейських відповів, що слова, сказані підозрюваним, коли він виліз з пікапа, й загальні обставини події дозволяють кваліфікувати його як терористичний акт.

А губернатор штату Нью-Йорк Ендрю Куомо заявив, що затриманий, судячи з усього, діяв сам.

“Немає підстав припускати ширшу змову або план. Це були дії однієї людини, покликані заподіяти біль, каліцтва і, можливо, смерть”, – завив він на прес-конференції.

Поліцейський департамент Нью-Йорка повідомив, що інших підозрюваних поки не розшукують.

Водночас правоохоронці просять очевидців надсилати ФБР відео чи фото моменту скоєння нападу.

Президент Дональд Трамп відреагував на інцидент у Twitter. “У Нью-Йорку, здається, дуже хвора і ненормальна людина вчинила ще одну атаку.



Правоохоронні органи уважно стежать за цим. Не у США”, – написав він.

“Ми не повинні дозволяти ІДІЛ повернутися чи потрапити до нашої країни після того, як перемогли їх на Близькому Сході. Досить!” – додав американський президент.

Він також висловив співчуття жертвам і сім’ях загиблих у “терористичній атаці в Нью-Йорку”.

Напад стався напередодні святкувань Гелловіну, який масштабно відзначається у США.

Попри інцидент у Нью-Йорку все одно відбулися заходи до свята.

“Ньюйоркці стійкі і не зупиняться. Ради бачити великий натовп на щорічному параді до Гелловіну у Village. Дякую, за те що показали світу, хто ми”, – написав у Twitter глава поліції Нью-Йорка Джеймс О’Ніл.

Це найбільший за кількістю жертв напад в Нью-Йорку з 11 вересня 2001 року, коли в результаті теракту були зруйновані вежі Всесвітнього торгового центру й загинуло понад 2600 осіб.

Нинішній напад стався у західній частині Мангеттена, недалеко від місця, де стояли вежі Всесвітнього торгового центру.

Джерело.