Тернополян нарешті змусять прибирати собаче лайно. Не навчаться – штрафуватимуть

Новий закон про котів і собак: що потрібно знати і чому доведеться прибирати за тваринами

Депутати розглядають законопроект про тваринок, в якому є пункт про штрафи за неприбрані екскременти домашніх улюбленців у місцях спільного користування. І це правильний пункт не тільки естетично, але і з екологічної точки зору.

Ще 5-10 років тому у парку важко було знайти ділянку землі, яка б не була засипана собачими екскрементами, а розмови про прибирання викликали подив і малу відмашку власників чотирилапих.

Сьогодні ситуація покращилася. Під час прогулянок все частіше помічаємо власників, які ретельно прибирають «сюрпризи» свого чотирилапого друга. Але, на жаль, і сьогодні таких людей меншість.

Декілька аргументів на користь того, чому ж необхідно прибирати за своїми улюбленцями:

В одному грамі екскрементів міститься 23 мільйонин кишкових бактерій, що можуть стати причиною спазматичного болю, кишкових розладів і проблем з нирками.
Управління охорони навколишнього середовища оголосило, що собачі екскременти – це джерело забруднень, а також прирівняли їх за своїми отруйними властивостями до хімікатів і нафти.
Прилипаючи до підошов взуття, екскременти є переносниками мікробів і захворювань. Вони засмічують водоймища, озера та ґрунтову воду.
Понад 40% домашніх тварин заражені гельмінтами (82 різновиди), 32 із яких можуть паразитувати у людині, а потрапляють вони в організм через заражений ґрунт.
Екскременти сприяють перенесенню вірусів (коронавірус та парвовірус). Усі перераховані мікроорганізми проникають у ґрунтову воду та поширюються в ґрунт.



Дощі змивають нечистоти у стоки, а звідти у міські водоймища.
Також одним із небезпечних захворювань, яке передається людині через відходи життєдіяльності собак, є ехінококоз. Це хронічне паразитарне захворювання, при якому печінка, легені та інші органи уражаються кістами личинкової форми стрічкового гельмінта Ехінококус гранульоза.
Найбільш небезпечні собачі нечистоти для дітей та людей із зниженою опірністю організму. А найбільш схильні до ризику зараження через контакт з нечистотами люди з особливими потребами, слабозорі та люди старшого віку.
Здорова дієта для вашої собаки допоможе зробити випорожнення менш смердючими! Для цього її слід годувати якісними продуктами і включати в раціон якомога менше замінників.
За оцінками, 75 000 000 собак в США виробляють 3 600 000 фунтів фекалій на рік.
Прибирати собачі екскременти варто не лише для краси вулиць, чистого взуття і приємного запаху, а, насамперед, задля нашого здоров’я. Вони не просто шкідливі для нас, вони наносять шкоду усій екосистемі.

Для мінімізації непривабливості цього процесу є кілька способів.

Кроки
Підготуйтеся. Який би метод ви не вибрали, перед прогулянкою у вас має бути все необхідне для себе і собаки. Потрібно мати достатньо чистячих інструментів на час прогулянки, а також для додаткових собачих потреб.

Захистіть себе. Якщо ви хочете мати додатковий захист, то крім поліетиленового пакета і спеціальної лопатки захопіть з собою одноразові латексні рукавички, які слід викинути в сміттєвий бак разом з пакетом і лопаткою. Для додаткового захисту можна взяти з собою вологі серветки або антибактеріальний гель для рук. Якщо ви хворі, вагітні або у вас слабкий імунітет – такі запобіжні заходи будуть досить до речі.

Метод 1: поліетиленовий пакет
Перед прогулянкою з собакою захопіть з собою кілька пакетів.

Старі пакети від продуктів чудово підійдуть для збирання собачих екскрементів. Іноді в них є пара дірок, так що краще використовувати відразу два пакети – один всередині іншого. Це значно скоротить ймовірність двох дірок на одній ділянці і захистить ваші руки від фекалій.

Використання двох пакетів також забезпечить ізолюючий ефект, при якому ви не відчуєте тепло їх вмісту.

Якщо ви дбаєте про навколишнє середовище, то використовуйте паперові пакети для продуктів.

Є також мішечки, спеціально зроблені для збору фекалій. Вони герметичні і міцні.

У деяких магазинах з продажу товарів для тварин є ароматизовані пакетики для собак. Можливо, ви захочете їх спробувати.

Виверніть пакет і натягніть на руку, ніби ви наділи рукавичку.

Нижню частину пакету притримуйте рукою. Візьміть екскременти з землі і покладіть в пакет.

Обережно підніміть все з асфальту або з газону, залишаючи на поверхні якомога менше.

Обережно витягніть руку. Іншою рукою стягніть верхню частину мішечка з кулака і поверніть його у вихідне положення, залишивши фекалії всередині пакету.

Щільно зав’яжіть мішечок. Викиньте його в найближчий сміттєвий бак. Ми радимо вам затримати дихання, коли ви піднімаєте випорожнення з землі, поки не покладете їх у пакет (и).

До речі, не всі вважають, що місце фекалій у сміттєвому бачку. У місті Торонто встановили, що в 2006 році від 23 до 27 відсотків сміття були собачими екскрементами! Для збереження чистоти навколишнього середовища слід забрати мішечок додому і злити в туалет, подібно людським нечистотам (але без пакета). Але якщо ви вирішили це зробити, потрібно слідувати всім гігієнічним нормам.

Метод 2: совок для собачих екскрементів
Якщо ви не можете змусити себе доторкнутися до фекалій навіть через поліетиленовий пакет або не можете нагинатися з яких-небудь причин – вам варто придбати спеціальний “совок для екскрементів”.

Зазвичай він складається з рукоятки на довгій ручці з двосторонньою лопаткою на іншому кінці. При виборі потрібного совка розмір повинен бути відповідним для породи вашої собаки.

Метод 3: довірте це фахівцям
Послуги по збиранню фекалій все більше набирають обертів. Хоча це коштує недешево, деякі люди готові платити, особливо, якщо ви вигулюєте собаку в певному місці, наприклад, у дворі. І якщо ніде поблизу не надаються подібні послуги, чому б самим не стати підприємливим і не скористатися такою можливістю? Це може бути дуже вигідною справою!

Запитайте знайомих власників собак, чи не знають вони гарне бюро послуг з “прибирання випорожнень”.

Запитайте місцевих жителів або пет-сіттерів (люди, які доглядають за чужими собаками), чи не думали вони звернутися за подібними послугами.

Якщо довелося мати справу з порушниками
Якщо ви зіткнулися з кимось, хто не прибрав за своїм собакою на ваших очах, заявіть про себе. Скажіть йому, що це негігієнічно і нешанобливо до оточуючих. Поясніть, що він підводить всіх власників собак, так як на них можуть подумати, і він закінчить тим, що нікуди не зможе вийти прогулятися зі своєю собакою.

Не потрібно влаштовувати скандал, але будьте наполегливим, і якщо він порушив закон, повідомте в місцеві органи самоврядування або іншу інстанцію про дане порушення.

Джерело.