Фахівці пояснили, чому під час холодного сезону вдома часто болить голова

У холодну пору ми намагаємося зберігати тепло у квартирах. Щоб дорогі кілокалорії не втікали надвір, навіть кватирки зачиняємо або тримаємо їх лише напіввідчиненими. А часом і грiємося за допомогою газової духовки.

Водночас, як досліджено, пiд час лише годинної роботи газової плити в помешканні зростає концентрація у повітрі хімічних речовин: вуглекислого газу в середньому до 15 мг/куб. м, оксиду азоту до 0,62 мг/куб. м, діоксиду азоту до 0,44 мг/куб. м, парів бензолу до 0,07 мг/куб.



м тощо!

Про те, чим небезпечні ці речовини і як уникнути їх впливу на здоров’я, детально розпитуємо Андрiя Яригiна, фахiвця науково-дослiдної лабораторiї Iнституту гiгiєни та медичної екологiї iм. О.М. Марзєєва АМН України.

– Нині чимало людей обiгрiваються з допомогою газової плити. Нерідко вмикають одночасно чотири конфорки i духовку. Наскільки це безпечно?

– Проблема навіть не у тому, що такий обiгрiв неефективний. Тепло концентрується здебiльшого в кухнi, але шкiдливi продукти згорання газу (діоксид вуглецю, оксид азоту, а ще бензол й бензапірен, який може утворюватися під час смаження продуктів) розсiюються по всій квартирі. Якщо притім зачинена кватирка, а вiкна – щільні, склопластикові, то мешканцi дуже ризикують здоров’ям. Так, діоксид вуглецю (вуглекислий газ) – продукт згорання природного газу, стає токсичним, якщо його вміст в повітрі дорівнює 3 – 4%. Людина відчуває біль голови, шум у вухах, нудоту, непритомніє. Цей газ не має кольору, запаху, тож помітити його неможливо. Що більше людина вдихає діоксиду вуглецю, то більший ризик отруїтися. Оксид азоту навіть у невеликих концентраціях подразнює дихальні шляхи. Не забуваймо і про чадний газ, що виділяється при неповному згоранні природного газу. Так буває, коли газова плита працює неправильно, порушено режим вентиляції.

Від легких симптомів отруєння чадним газом (болю голови, відчуття пульсації у скронях, шуму у вухах) до втрати свідомості, паралічу дихального центру і смерті може минути мало часу. Бензол і бензапірен — це канцерогени, при постійному впливі на організм вони здатні провокувати онконедуги, захворювання крові тощо. Додатковий фактор забруднення повітря житлових приміщень — пластикові меблі, вікна, з яких також можуть випаровуватися токсичні хімічні речовини. Тому, навiть якщо ви просто варите обід на газовій плитці, обов’язково вiдчинiть кватирку. Це найпростіший спосіб зменшити концентрацію шкідливих компонентів у повітрі.

– А хіба не забезпечує такий ефект вентиляція?

– Вентиляція, якою обладнані приміщення, неефективна, якщо не має притоку свіжого повітря. Побутові витяжки, встановлені над плитою, втягують продукти горіння лише за умови, що фільтри чисті. Узагалі слiд узяти собi за правило: яка б погода не була за вiкном, обов’язково вiдчиняйте вiкна кожнi 2 години i впродовж щонайменше 5 хвилин інтенсивно провiтрюйте примiщення.

Джерело.