Дивовижні мініатюри, знані на весь світ, створює тернопільський майстер (відео)

Німецький Кьольнський собор, барселонська Саграда де Фамілія, паризька Ейфелева вежа – все це зроблене з паперу. Дивовижні мініатюри, знані на весь світ, створює тернопільський майстер. Чоловік працює інженером, а в позаробочий час поринає у паперове мистецтво.

Захоплюватися паперовим моделюванням Володимир почав 7 років тому. Тоді в Інтернеті він натрапив на паперові моделі потягів.

“Викрійки різних речей, таких як от залізниця. Мене дуже цікавила залізниця. Тому першими моїми роботами були локомотиви.



Потім я плавно перейшов на архітектуру”, – розповів митець-аматор Володимир Кріса.

Чоловік не має математичної освіти. Каже, і моделюванням ніколи не займався. Єдине, що у школі дуже любив математику. Це і допомагає йому правильно прораховувати масштаби своїх робіт.

У доробку майстра – близько півсотні відомих споруд. На виготовлення однієї йде до місяця часу. Вагому частину роботи займає пошук інформації.

Якщо споруда втрачена, дуже важливо відтворити її максимально точно і близько до оригіналу. Також важливо знайти інформацію про розміри, про вигляд споруди,
– зазначив Володимир Кріса.

Останні роботи майстра – це архітектурні пам’ятки довоєнного Тернополя. Зараз є 6 будівель, 3 з яких у часи війни були повністю знищені. За роботою Володимира у Тернополі поставили монумент – зменшену копію Парафіяльного костелу. Зараз працює над ще одним об’єктом.

Майстер мріє, що колись особисто відвідає всі пам’ятки архітектури, які він змайстрував з паперу. А ще хоче облаштувати музей мініатюрних історичних будівель Західної України.

Джерело.