8 листопада святкують Дмитрів день: історія свята та повір’я

Сьогодні, 8 листопада, в Україні відзначають день святого Великомученика Дмитра. Свято встановлено на честь Дмитра Солунського, який за християнську віру 8 листопада 306 року був пронизаний списами римських воїнів. Про це пише сайт traditions.in.ua.

Дмитро отримав християнське виховання. Повнолітнім його призначають на місце батька проконсулом Фессалонікійської області. Але замість того, щоб переслідувати християн, він став відкрито навчати мешканців міста християнській вірі і викорінювати язичницькі звичаї. Геройську віру св.



Дмитра прославив Господь різними чудами після його смерті і нетлінності тіла, мироточивистю, яка зцілювала хворих.

Вшанування великомученика в Україні почалося відразу після хрещення Київської Русі.

На початку 70-х років XI століття був заснований Дмитрівський монастир у Києві, відомий пізніше як Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир. Побудував його син Ярослава Мудрого великий князь Ізяслав, який під час хрещенні отримав ім’я Дмитро.

Це свято пов’язується з військовим патріотизмом і захистом рідної землі. На образах найчастіше можна побачити святого Димитрія з списом в руках.

За народними уявленнями, святий Дмитро приносить зиму. Тому й зустрічали його в теплому одязі, щоб великих морозів не було. А ще старожили кажуть, що св. Дмитро золотим ключем закриває землю-матінку. Він у себе ключі тримати, поки не прийде святий Юрій за ними (6 травня) і землю не відкриє.

Існує повір’я, що в ніч на Дмитрів день нечиста сила скидає місяць з неба і доїть його як корову.

Субота перед 8 листопада називається Дмитрівською батьківською суботою, днем поминання покійних.

Джерело.