Обіцяють одну зарплату, а на руки дають іншу

Роботодавці часто обіцяють один рівень заробітної плати, проте в кінці місяця дають іншу, значно нижчу. Тернополяни скаржаться, що реальний рівень зарплати з початку 2017 року майже не змінився, проте ціни зросли в декілька разів. В уряді запевняють, що в Україні за цей період збільшилась кількість людей, які отримують вищу зарплату.

– Місцеві роботодавці часто, приймаючи на роботу, обумовлюють один рівень зарплати, проте коли приходить час виплати, на руки дають іншу суму, яка значно нижча. Мовляв, спершу буде дещо нижча, а от коли попрацюєш, то буде значно вища, – розповідає тернополянин Володимир Вареник.

Така ситуація трапилася з чоловіком, коли він пішов працювати на одну з меблевих фабрик міста. Тут чоловіку обіцяли дохід вище 7 тис. грн, а реально на руки давали близько 4 тис.



грн. Подібні ситуаці у місті трапляються часто. До прикладу, як розповідає тернополянин Назар Рудницький, він цілий місяць працював у підприємця, проте не отримав жодної копійки. – За оголошенням я знайшов роботу в магазині, обіцяна зарплата була близько 4 тисяч гривень, – каже тернополянин. – Проте, коли дійшло питання до виплати коштів, власник магазину мені сказав, що то я цілий місяць стажувався і їм не підійшов. Мовляв, не дотягую до їхнього рівня.

Сьогодні в місті справді офіційні доходи населення зросли, кажуть в рекрутингових агенствах. – Рівень запропонованої зарплати роботодавцями від початку року зріс на 1,5-2 тисячі гривень, – коментує працівник місцевого рекрутингового агентства Лілія Прокопів. – Проте, вакуум безробіття наразі все ще високий. Безробіття все ще вважають однією з основних проблем нашого міста. Щодо робочих місць, то у Тернопільській області зберігається позитивна тенденція щодо збільшення кількості вакансій, коментує директор обласного центру зайнятості Василь Олещук. До прикладу, у січні-вересні 2017 року роботодавці пропонували 30 477 вільних робочих місць або на 17,9% більше у порівнянні із цим же періодом 2016 року.

Серед поданих у службу зайнятості вільних робочих місць 3,7% – із заробітною платою вищою від середньої по області, 53,7% – з мінімальною зарплатою. На 1 жовтня 2017-го актуальними були 2505 вакансій, т.ч. для робітників – 1569, для службовців – 670, для осіб, які не потребують спеціальної підготовки – 266. Також у базі даних служби зайнятості містилась інформація про 6910 пропозицій роботи, отриманих з інших джерел. – Найбільшим попитом в області користувались – бухгалтери, медсестри, інженери різних спеціальностей, касири, серед працівників робітничих професій – продавці, водії автотранспортних засобів, монтери колії, оператори котельні, охоронники, кухарі, офіціанти, працівники будівельних професій, електрогазозварники, електромонтери, швачки, трактористи, а також вакансії, які не потребують спеціальної підготовки – підсобні робітники, вантажники, прибиральники, – коментують в Тернопільському регіональному центрі зайнятості.

В уряді кажуть, що ще у грудні минулого року питома вага людей, яким було нараховано зарплати менше 3200 грн, становила понад 40%, зараз це тільки 20%. В абсолютних цифрах – більше 2 млн осіб отримують в даний час підвищену зарплату. – З початку 2017 року на 24,3% зросла кількість людей, які отримують зарплати більше 10 тисяч гривень, – запевняють в уряді. – Зокрема, більш, ніж на третину, в середньому збільшилися зарплати медиків та працівників освіти і науки. В свою чергу, у період з вересня 2016 року до вересня 2017 року на 11,3% зменшилась кількість зареєстрованих безробітних. Разом з тим, урядовці кажуть, що в Україні на третину зменшилася кількість пенсіонерів, які отримують пенсії менше 2 тис. грн, і в 3,3 рази зросла кількість пенсіонерів, які отримують пенсії від 5 до 10 тис. грн.