“Зупинити це неможливо”: демографи оприлюднили критичні цифри про ситуацію в Україні

Україна увійшла в десятку країн світу з найвищими темпами скорочення населення (більш ніж на 15% до 2050 р.). Наслідки такого інтенсивного спаду населення виходять далеко за рамки простого звуження фізичної основи формування людського потенціалу, передає Корупція.Інфо

Про це в своїй статті для ZN.UA пише Лідія Ткаченко, к.е.н., провідний науковий співробітник Інститут демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України.

Так, якщо орієнтуватися на юридично визначений працездатний вік (16-59 років), частка цієї вікової групи зменшилася із максимальних 64,4% у 2008-2009 рр. до 61,3%. Якщо брати до уваги реалії ринку праці, більш адекватної нижньою межею дорослого і трудоактивного віку слід вважати 20 років, оскільки в більш ранньому віці рівень економічної активності близький до нульового. Питома вага населення 20-59 років досягав максимуму 59,0% у 2011 р, а зараз знизився до 57,6%.

“Скорочення населення працездатного віку як рушійна сила, а також швидкий темп постаріння, вкрай загострюють всі традиційні виклики, пов’язані зі старінням. Цілком очевидно, що подолати ці виклики в умовах макроекономічної нестабільності, слабкості системи соціального захисту та відкритого конфлікту поколінь, не є можливим”, – вважає вчений.

Джерело.