У Тернополі заради однієї учениці двадцять педагогів вивчили нову мову (Відео)

Побачити світ у темряві. Задля повноцінного навчання особливої дівчинки майже два десятки тернопільських педагогів змінити звичну практику викладання. Вони вивчили шрифт Брайля та навчились пояснювати дотиками. Завдяки таким старанням незряча, 13-річна Марічка Галайда, уже шість років успішно навчається в школі разом зі своїми однолітками. Щоправда поруч за партою сидить не хтось з однокласників, а помічник вчителя. Педагог допомагає Марічці освоювати новий матеріал, бо такими є правила інклюзивної освіти – розповідає Медіатор.

– Марічка дуже здібна учениця, талановита.



Вона має хорошу пам’ять, увагу. Запам’ятовує дуже великі обсяги матеріалу. А ще вона пише на рівні зі всіма однокласниками, хоча замість звичайного зошита у неї цупкий папір і трафарет, а замість ручки – грифель, – розповідає помічник вчителя Наталя Катрук.

Завжди усміхнені дівчинка заряджає добротою всіх довкола. Учителі переконані, спільне середовище для дітей з різними фізичними можливостями – це урок людяності на все життя.

– Суть інклюзивного навчання у тому, щоб допомогти дитині адаптуватися в суспільстві, а суспільству сприймати таких особливих людей. Відтак за своїх учнів я спокійна. Вони завжди зможуть подати руку допомоги, – каже класний керівник 6-В класу Віта Ковальчук.

Наразі у Тернополі створено 35 класів з інклюзивною освітою. Педагоги кажуть, система поки недосконала, бракує відповідної літератури тож доводиться працювати на власному ентузіазмі. Але вірять, старання не даремні, бо у колективі з особливими дітками виховується гідне суспільство.

Джерело.