Як вибрати безпечні іграшки для маленьких тернополян

Щоб дитина росла щасливою і пізнавала навколишній світ, люблячі батьки намагаються забезпечити малюка всім необхідним, як у духовному, так і в матеріальному плані. Важливу роль у розвитку малечі відіграють іграшки, адже саме під час ігор дитина вчиться спілкуватися, виражати свої емоції та думати. Тому придбання дитячих забавок, є справою дуже відповідальною, і до неї варто підходити з обережністю, перевіряючи товар на якість та безпечність.

Основними вимогами, при виборі іграшок для малюка є:

Безпечний матеріал, з якого виготовлена іграшка і безпечне покриття. Наявність спеціального паспорта, в якому повинно бути вказано, що вона виготовлена з безпечного матеріалу, що не володіє алергенними і токсичними властивостями. Маленькі дітки досить часто облизують іграшки, тому фарба не повинна злазити.

Відсутність неприємного різкого запаху. Ознакою ймовірної небезпеки є неприємний (хімічний) чи солодкий запах від іграшки, особливо якщо вона пофарбована у яскраві кольори.

Міцність. Якщо шви у м’яких іграшок ось-ось розлізуться, а очка і носик ледь тримаються, купувати такий подарунок маленькому дитятку не варто, адже така іграшка може поранити дитину чи заподіяти шкоду. Так само як і іграшки, всередині яких містяться дрібні деталі (кульки, палички, тощо), котрі дитина може проковтнути чи вдавитися ними, засунути собі у вухо чи ніс.



Тому не забувайте перевіряти надійність всіх кріплень і з’єднань.

Безпечний колір. Дуже яскраве, ріжуче око забарвлення може робити негативний вплив на зір і нервово-психічний стан дитини.

Безпечний звук. Уникайте іграшок з гучним, пронизливим і різким звуком, які можуть пошкодити слух дитини. Вибирайте іграшки, що видають спокійні і мелодійні звуки.

Безпечна конструкція. Відсутність гострих країв і задирок, вузьких щілин і отворів, куди можна засунути пальці. Для найменших небезпеку можуть представляти іграшки з довгими шнурочками (більше 15 см).

Безпечний розмір. І іграшка, і її складові частини повинні бути достатньо великими, щоб маленька дитина не проковтнула їх. Іграшка повинна бути середніх розмірів (приблизно від 10 до 40 см), щоб малюкові зручно було вільно взаємодіяти з нею. На іграшках зазвичай вказується, з якого віку вона рекомендується для дитини — якщо на ній міститься знак «від 3-х років», значить, вона може містити дрібні деталі. Отже не експериментуйте!

Безпечна вага. Співвідношення ваги іграшки і дитини. Чи зможе дитина підняти іграшку? Чи не дуже вона важка для неї? Чи не нашкодить собі, якщо її упустить?

Гарантія якості. При покупці іграшки вимагайте у продавця документи, які підтверджують її якість. Це можуть бути – декларація про відповідність, санітарно-гігієнічний висновок. Відсутність даних документів повинна насторожити. Іграшки слід купувати в спеціалізованих магазинах — це і буде гарантією того, що всі необхідні вимоги дотримані. На вулиці, ринку продавці рідко мають необхідну документацію на свій товар. В цих документах обов’язково повинні бути вказані – найменування продукції, час дії вищезазначених документів, номер партії продукції.

Ціна іграшки. Є ще таке загальновідоме правило – якісна продукція не може коштувати надто дешево.

З 2012 року в Україні запроваджено нову систему оцінки якості іграшок. Для цього розроблено нормативну документацію – Технічний регламент безпечності іграшок.

Технічний регламент – сучасна процедура підтвердження оцінки відповідності, що прийшла на заміну сертифікації. Даний документ виводить процедуру визначення придатності до використання на якісно новий рівень.

Після проходження процедури оцінки відповідності виробником, імпортером на іграшку має бути нанесене відповідне маркування, в тому числі Національний знак відповідності, який має вигляд незамкненого з правого боку основного кола, усередині якого вміщено стилізоване зображення трилисника.

Джерело.