Вчені довели, що емоції допомагають нам ставати успішними

Учені університету Маямі довели, що на шляху до бажаного успіху, зокрема в кар’єрі, нерідко визначальні не високі розумові здібності, а розвинутий емоційний інтелект.

Дослідники створили унікальну теоретичну модель, яка вирахувала роль EQ (емоційного інтелекту) на кар’єрних щаблях. Виявилось, що люди з високим EQ досягають у роботі найбільших успіхів, адже намагаються бути максимально задіяними, добре усвідомлюють свої потреби й будують доволі міцні стосунки з різними категоріями колег.

– У головному мозку людини є дві системи, причетні до формування емоційного інтелекту. Одна з них – лімбічна – забезпечує оперативне або екстренне реагування, відповідає за емоції (реакції збудження, хвилювання), – пояснює Микола Макарчук, професор, завiдувач кафедри фiзiологiї КНУ iменi Тараса Шевченка. – А ще одна система, пов’язана з лобовою часткою мозку, забезпечує стратегічне мислення. Нейронні зв’язки в роботі цих двох структур формують емоційний інтелект. У давнину мудреці зображали цей процес як колісницю з погоничем.



Колісниця – це лімбічна система, яка формує наші емоції, а керманич – лобова частка, яка керує цими емоціями.

– І як це працює?

– При високому емоційному інтелекті людина має дуже розвинуту лімбічну систему, яка перебуває під чітким і жорстким контролем лобових часток. Тоді як в іншої категорії осіб розвинута так звана алекситимія (з грецької – “a” – заперечення, “lexis” – слово, “thyme” – почуття) – нездатність відчувати емоції інших людей. Таким особам навіть при вкрай високому IQ важко побудувати кар’єру.

– То яким чином емоційний інтелект гарантує людині успішну кар’єру й високі заробітки?

– Особи з високим емоційним інтелектом мають дуже високу чутливість до подразників (позитивні чи негативні зміни), вміють стримувати й контролювати свої емоції і можуть швидко обробляти інформацію, визначаючи подальшу стратегію дій. Завдяки цьому вони найбільш пристосовані в соціумі й досягають найкращих результатів. Тому емоційний інтелект ще називають комунікаційним.

Людина може мати не дуже високі розумові здібності, але чітко відчувати, як і з ким потрібно поводитись. За таких обставин вона швидко досягає бажаного кар’єрного зросту й отримує високу зарплату. Хоча нерідкісні й випадки, коли рівень EQ не поступається ІQ – і це найкраще поєднання.

Джерело.