Тернополянам на замітку: Успішних дітей вчать відчувати час

Щоб домашні завдання не стали причиною паніки учнів через великий обсяг інформації, батькам потрібно допомогти дітям правильно відчути час.

Правильного сприйняття навчальної програми потребують школярі під час істотних змін у 5 та 11 класах. У ці періоди потрібне повноцінне планування навчання, любов до якого повинна закладатись з дитинства.

Для учнів початкових класів ідеально підходять щоденники успіху, карти бажань та сімейні календарі. Важливо, щоб батьки показували власний приклад виконання планів. А також давали дитині розуміння сенсу дій і наслідків їх невиконання.

Із перших шкільних років можна починати складати інтелект-карти, що розвиває мислення дитини, рекомендує мама двох дітей, бізнес-тренер Юлія Бойко на 4mama.ua/uk. Складові таких карт: мета, ресурси, дії і ризики.

Із 5-го класу із дітьми можна говорити про чіткий облік виконання завдань, закладення у плани усіх можливих форс-мажорів, варіантів коригування часу і цілей, про розділення великих завдань на дрібні, заохочування неприємних завдань-жаб і продумування способів їх заохочення, ознайомлення з біографією успішних людей. Таким чином напружений 11 клас не принесе великого стресу, адже навички планування часу стануть автоматичними.

Також відповідальність за рівень уважності учня в умовах великого навчального навантаження лежить на вчителях.

Покращити сприйняття інформації допомагають вправи та ігри.

– Нерідко через недостатній рівень уважності дитині важко навчатися у школі та справлятися із великим обсягом інформації, – коментує практикуюючий психолог Антоніна Богачук.



– Для того, щоб допомогти дитині стати уважнішою, можна використовувати ігрові вправи з використанням різних предметів: м’яча, карток «Знайди відмінності».

Також не варто упускати заняття спортом. Це слід включити в розклад дитини.

– Спортивні ігри також дозволяють розвинути не лише силу та кмітливість, а й уважність, – продовжує психолог. – Віддайте свого школярика на спортивну секцію, і ймовірно, що його результати у навчанні також стануть кращими. І, звичайно, більше спілкуйтесь з дітьми, обговорюйте на прогулянках все, що ви бачите, помічайте деталі, звертайте на них увагу дітей. Тоді ваш малюк буде вчитись концентрувати увагу, переключати її та утримувати довший час на одному предметі. І це однозначно позитивно вплине на шкільну успішність.

Джерело.