Отакої: у Тернополі спробували виключити «людський фактор» (графіка)

За принципом «Єдиного вікна» на Тернопільській митниці ДФС уже оформили понад 8,8 тис. митних декларацій. Причому цей спосіб приваблює усе більше підприємців.

Про це повідомили у Відділі організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.
На обліку в Тернопільській митниці ДФС на початку листопада перебували 1 394 суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД), – кажуть у податковій. – Лише у жовтні взяли на облік 26 нових суб’єктів ЗЕД.

За цей місяць фахівці митниці оформили 2 703 декларації: 1 746 – імпортних, 955 експортних і дві транзитних. Це – на 16% більше, ніж у жовтні торік.

Загалом протягом 10-ти місяців 2017 року оформили 24 155 декларацій: 15 505 – імпортних, 8 642 – експортних і 8 транзитних, – уточнюють на митниці. – Це – на 27% більше, ніж за аналогічний період 2016-го.



Причому вдалося забезпечити 100% оформлення декларацій в електронному вигляді.

Водночас протягом жовтня 2017-го на митниці оформили 1 075 митних декларацій за принципом «Єдиного вікна» (подано 634 заявки), відповідно до Порядку інформаційного обміну між органами доходів і зборів, іншими державними органами і підприємствами за принципом «Єдиного вікна» із використанням електронних засобів передачі інформації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 25.05.2016 р. за №364. Це – 52,64% від загальної кількості оформлених митних декларацій.
За 10 місяців 2017-го на Тернопільській митниці здійснили 8 821 оформлення митних декларацій за принципом «Єдиного вікна», – кажуть у податковій.

Інформаційний обмін між підприємствами, контролюючими органами і митницями за принципом «Єдиного вікна» застосовують при митному оформленні товарів, що підлягають іншим видам державного контролю, окрім митного: ветеринарно-санітарному, санітарно-епідеміологічному, фітосанітарному, екологічному та радіологічному (див. графіку – прим.).

Однією із головних переваг впровадження автоматизованої системи є спрощення бюрократичних процедур, виключення «людського фактору» при митному оформленні товарів і створення єдиної електронної бази даних, що дозволяє різним службам контролю і митницям в автоматичному режимі обмінюватися інформацією про вантаж, що проходить через кордон України і про результати його державного контролю,– каже начальник Тернопільської митниці ДФС Оксана Антонович.

Окрім того, за її словами, через відповідні веб-додатки система готова приймати від інших органів відомості про документи, які підтверджують додержання суб’єктами господарювання обмежень, встановлених для переміщення окремих товарів.

Джерело.