Артефакти віком 6 тисяч років знайшли археологи біля замку в Тернополі

Фахівці під час розкопок на території тернопільського замку виявили зразки трипільської кераміки та побутові речі черняхівської культури. З ними пов’язані загадки, які дослідники поки що не можуть пояснити.
Про це кореспондентові Укрінформу повідомив керівник державного підприємства «Подільська археологія» Богдан Строцень.

«Під час розкопок ми виявили низку цікавих знахідок. Це, передусім, колекція трипільської кераміки, якій 6 тисяч років, зразки черняхівської культури, датовані 3-4 ст. до н. е. Також знайдено західну стіну та південно-західний кут замку», – розповів Строцень.

Водночас попередні підсумки археологічної експедиції, яка тривала кілька місяців, поставили перед археологами низку запитань.

Передусім, поки що не відомо, коли було збудовано розкопані стіни замку, якою була конструкція замкових укріплень, які будівлі розташовувалися на замковому подвір’ї. Також не зрозуміло, чому залишки черняхівської культури, яка характерна для розташувань поселень у долинах річок, раптом виявлено на узвишші, де первісно стояв прадавній замок, а нині тут – замкова будівля, відома з попередніх століть.

Тож наступного року розкопки, які тривали в рамках міської програми охорони культурно-історичної спадщини Тернополя, триватимуть далі.

Джерело.