Що буде з пенсією, на яку так чекають військові Тернопільщини?

Перерахунок пенсій відповідно до реформи не торкнувся віськових та силовиків. Окремий законопроект про військові пенсії затримують у Кабміні. Чи має шанс на вирішення питання перерахункку пенсій військовослужбовцям, з’ясосувала Нана Чорна на economics.unian.net.

Відтягування термінів подачі законопроекту про віськові пенсії у Верховну Раду пояснили у Кабміні великою різницею розрахункових сум військових. У Мінсоцполітиці чіткої відповіді щодо термінів завершення роботи над законопроектом не отримали. Голова парламентського комітету з питань соціальної політики Людмила Денісова підтвердила, що законопроекту в Раді немає. Тому, чи будуть у військових нові пенсії з 1 січня 2018 року, важко сказати.



Вона пояснила, що в бюджеті повинні бути передбачені кошти на перерахунок військових пенсій. Але якою буде цифра – невідомо, так як концепція законопроекту не представлена.

Народний депутат, координатор групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук на своїй сторінці в Фейсбуці написав, що є надія подачі законопроекту в Раду найближчим часом.

– Не можу сказати, які позиції в ньому відобразить уряд. Раніше в Кабміні запевняли, що військові пенсіонери в реальності відчують підвищення. Що ж, подивимося. Якщо Кабмін свою обіцянку не виконає – будемо боротися, – підкреслив нардеп.
На думку глави експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Бориса Кушнірука, отримання нових пенсій військовими вже з 1 січня 2018 рік залишається під великим питанням.

– Мова йде про досить велику суму – у нас багато військових, тим більше їх число останнім часом тільки зростає з урахуванням агресії Росії. Важливо, яка буде запропонована концепція нарахування військових пенсій, – зазначив експерт.

Він вважає, що у даному питанні потрібен більш консервативний підхід: не так перегляд обсягу виплат, скільки перехід на систему інслайт, так зване страхування життя. Тобто, військовий страхується на час перебування на службі, наприклад, – 20 років. Після завершення служби він отримує цей грошовий пакет і приймає рішення, що з ним робити – придбати земельну ділянку або квартиру. У разі отримання інвалідності або загибелі військового, йому або членам його сім’ї відповідно до цього ж страхового пакету виплачується компенсація. Що стосується державної пенсії, то вона повинна нараховуватися після досягнення пенсійного віку. І це крім страхового пакету, який може бути наданий один раз повною сумою, а може за договором з одержувачем виплачуватися певним обсягом щомісяця. Як із ситуації вийдуть наші чиновники, поки залишається загадкою.

Джерело.