Зупинили посеред вулиці, почали вимагати документи і обшукувати

Він почав мене обмацувати – без будь якої на те причини! – стверджує читач.

Для перевірки документів підстав не було, оскільки Закон не містить такої підстави, як орієнтування, – наголошує юрист.

Юрист говорить про порушення і з боку осіб у камуфляжі, і з боку диспетчера лінії 102. Та нагадує тернополянам, про що потрібно пам’ятати у разі, коли у вас вимагають документи для перевірки чи намагаються обшукати.
2 грудня, приблизно о 22 годині, ми із другом йшли вул. Лепкого 9, навпроти йшло 4-ро людей в невідомій камуфляжній формі, які несподівано перепинили нас, – пише Andy Light. – Один із них (найнахабніший) попросив надати якісь документи, нібито на нас є орієнтування. Але коли я попросив показати його, змінив тему. Після чого, почав задавати дурні запитання: де живу, куди йду, що маю при собі, якого року народження, прізвище, вимагав показати вміст пакету з речами

Друг чоловіка одразу подзвонив на 102, де жіночка-диспетчер, замість розібратися у ситуації, – відповіла: дзвоніть до них (в нацгвардію), пише читач.
Інші троє, знаючи, що такі дії є незаконними і порушують права людини, стояли, мовчали, і не втручалися. – Найнахабніший – на моє прохання – пред’явив свій документ, де нечітким шрифтом було написано Олійник Микола Ігорович. Далі було найгірше: цей виродок почав мене обмацувати – без будь якої на те причини!

«На мою вимогу – скласти протокол обшуку з двома свідками – просто сказав, що це є поверхнева перевірка, яка проводиться без свідків і протоколу», – пише читач.

Згідно із законами і Конституцією, ці дії були незаконні і аморальні, тому вирішується питання подачі скарги до прокуратури, а також на ім’я керівництва нацгвардії в Тернопільській області!

Журналісти звернулись за коментарями до головного управління нацполіції та Нацгвардії.

Всі дії військовослужбовців Нацгвардії були законними

2 грудня 2017 року військовослужбовці військової частини 3002 Національної гвардії України виконували завдання з охорони громадського порядку в місті Тернопіль спільно з працівниками патрульної поліції Головного управління Національної поліції в Тернопільській області. Про це повідомила офіцер групи інформації і комунікації військової частини 3002 Західного територіального управління Національної гвардії України Аліна Новікова.

Працівники поліції та військовослужбовці Нацгвардії отримали оперативну інформацію щодо скоєння ряду крадіжок двома невідомими особами в цьому районі, – повідомила Аліна Новікова. – Під час несення служби в районі патрулювання, у темний час доби, спільний патруль помітив двох осіб, які мали з собою пакети. Саме цими пакунками та своїми діями особи привернули до себе увагу правоохоронців.

За вказівкою працівника поліції, який є начальником у спільному наряді з військовослужбовцями Національної гвардії, військовослужбовці зупинили громадян, здійснили їхнє опитування, та за особистою згодою надали правоохоронцям документи, що засвідчують особу, та показали особисті речі, каже Аліна Новікова.

Всі дії військовослужбовців Національної гвардії України були законними та відповідали вимогам п.1 розд.1 ст.13 Закону України «Про Національну гвардію України» та ст.32, 33, 34 Закону України «Про Національну поліцію», – запевнила офіцер. Військовослужбовці Національної гвардії України під час здійснення охорони громадського порядку перебували у формі одягу, встановленій для військовослужбовців НГУ, із спеціальними засобами та були одягнуті в світловідбивачі жилети.

В поліції готові все з’ясувати і допомогти. Але не аноніму

Інформацію про неправомірні дії поліцейських, які надійшли чи опубліковані у ЗМІ від анонімів, поліція коментувати не буде, – повідомив начальник відділу комунікації головного управління нацполіції в області Сергій Крета. – Проте, згідно із Законом України «Про національну поліцію», будь-який атестований працівник поліції може здійснювати поверхневий огляд особи, коли вона схожа на тих, котрі розшукуються і підозрюються в скоєнні того чи іншого злочину. І на яких є орієнтування в кожній черговій частині поліції.

В даному випадку двоє чоловіків йшли з пакетом. Напередодні була скоєна крадіжка. І ці особи могли бути причетними до злочину та переносити крадені речі в пакеті, пояснив Сергій Крета ймовірну причину огляду.

Щодо диспетчера, якщо він не відреагував на повідомлення громадян належним чином, нехай заявник звернеться до відділу комунікації головного управління нацполіції (дані є в редакції – прим. авт.), – пропонує Сергій Крета. – Інформацію щодо 102 легко перевірити, адже вся вона записується на електронний носій і зберігається протягом тривалого часу.

І диспетчер, і люди в формі порушили

Чи правомірними були дії людей у формі та диспетчера на лінії 102 – ми попросили прокоментувати юриста Олену Степанову.

  • Беззаперечно можна стверджувати, що як жінкою-диспетчером, так і особами в камуфляжній формі, за умови, якщо вони є військовослужбовцями Національної гвардії, грубо порушено чинне законодавство, – наголошує Олена Степанова. –  Більше того, такі дії військовослужбовців Нацгвардії містять ознаки злочину, передбаченого ст. 365 Кримінального Кодексу України. Йдеться про перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу.

    Жіночці- диспетчеру слід вивчити Інструкцію про порядок ведення єдиного обліку в органах поліції заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події, наголошує юрист. Згідно з цією інструкцією, повідомлення про кримінальні правопорушення та інші події, отримані оператором телефонної лінії «102», вносяться до робочого зошита, в якому зазначаються відомості про дату та час надходження повідомлення, хто повідомив (П.І.Б., місце проживання/місцезнаходження, телефон), стислий зміст заяви.

    Підстави для перевірки чітко регламентуються Законом

    Уся отримана інформація про кримінальні правопорушення та інші події після її внесення до робочого зошита відразу передається до органів поліції для реагування, про що робиться відмітка в робочому зошиті – кому передано повідомлення, номер реєстрації в журналі Єдиного обліку органу поліції, – коментує юрист.

    Що стосується осіб у камуфляжній формі, то тут слід з’ясувати, чи це військовослужбовці Національної Гвардії, чи звичайні самозванці.

    – Якщо це військовослужбовці Нацгвардії, то вони за умови, якщо їх залучено до виконання завдань з охорони громадського порядку, мають право здійснювати превентивні та поліцейські заходи примусу, відповідно до Закону України Про Національну поліцію”, – каже Олена Степанова.

    Слід зазначити, наголошує юрист, що, відповідно до цього ж Закону, поліція, а в нашому випадку й військовослужбовці, під час здійснення превентивних заходів зобов’язані повідомити особі про причини застосування до неї превентивних заходів. А також довести до її відома нормативно-правові акти, на підставі яких застосовуються такі заходи.

    – Як бачимо, вимоги Закону особами в камуфляжній формі не були виконані в повному обсязі, – переконана Олена Степанова.

    – І перевірка документів, і опитування особи, і поверхнева перевірка, і огляд, які в даному випадку було застосовано до читача, є превентивними заходами. Однак, підстави для проведення таких заходів чітко регламентуються Законом.

    Надання особою інформації – лише добровільно!

    Як вбачається з допису, для перевірки документів підстав не було, оскільки Закон не містить такої підстави як орієнтування, каже юрист.

    Опитування особи здійснюється за умови, якщо існує достатньо підстав вважати, що вона володіє інформацією, необхідною для виконання поліцейських повноважень, – каже Олена Степанова. – Звертаю увагу, що надання особою інформації є добровільним. Особа може відмовитися від надання інформації. Перед проведенням опитування особи  їй роз’яснюють підстави та мету опитування. Як бачимо, і цього зроблено не було.

  • Поверхнева перевірка і огляд можуть проводитись за умови, якщо існує достатньо підстав вважати, що особа має при собі річ, обіг якої заборонено чи обмежено або яка становить загрозу життю чи здоров’ю такої особи або інших осіб. Особі повинні надати можливість добровільно видати таку річ. Однак, як бачимо, і в цьому випадку особами в камуфляжній формі порушено Закон. Якщо ж особи в камуфляжній формі не є військовослужбовцями Національної гвардії, то у їх діях можуть міститись ознаки кримінального правопорушення,  відповідальність за яке передбачено ст. 353 Кримінального кодексу України, – наголошує юрист.

    До превентивних заходів відноситься:

    1) перевірка документів особи;

    2) опитування особи;

    3) поверхнева перевірка і огляд;

    4) зупинення транспортного засобу;

    5) вимога залишити місце і обмеження доступу до визначеної території;

    6) обмеження пересування особи, транспортного засобу або фактичного володіння річчю;

    7) проникнення до житла чи іншого володіння особи;

    8) перевірка дотримання вимог дозвільної системи органів внутрішніх справ;

    9) застосування технічних приладів і технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, засобів фото- і кінозйомки, відеозапису;

    10) перевірка дотримання обмежень, установлених законом стосовно осіб, які перебувають під адміністративним наглядом, та інших категорій осіб;

    11) поліцейське піклування.

    Перевірка документів особи здійснюється лише  випадках:

    1) якщо особа володіє зовнішніми ознаками, схожими на зовнішні ознаки особи, яка перебуває в розшуку, або безвісно зниклої особи;

    2) якщо існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення;

    3) якщо особа перебуває на території чи об’єкті із спеціальним режимом або в місці здійснення спеціального поліцейського контролю;

    4) якщо в особи є зброя, боєприпаси, наркотичні засоби та інші речі, обіг яких обмежений або заборонений, або для зберігання, використання чи перевезення яких потрібен дозвіл, якщо встановити такі права іншим чином неможливо;

    5) якщо особа перебуває в місці вчинення правопорушення або дорожньо-транспортної пригоди, іншої надзвичайної події;

    6) якщо зовнішні ознаки особи чи транспортного засобу або дії особи дають достатні підстави вважати, що особа причетна до вчинення правопорушення, транспортний засіб може бути знаряддям чи об’єктом вчинення.

    Джерело.