Серія 8. Сергій Надал — Цар Тернополя

Сергій Надал людина в Україні не досить відома, та й такою не прагне бути. Він міський голова Тернополя, це, мабуть, і все, що відає більшість українців.

Мало хто знає, з чого починав Сергій та хто його знає, чим все скінчиться.

Праця і труд все перетруть.

Надал ще хлопцем вивчився на економіста, тож пропасти не мав. Його взяли у податкову службу, де він починав інспектором, а скінчив управлінцем у 2005 році. Та цього було мало. Тим паче, що в чоловіка вже були дружина і донька Анастасія. Про неї ми ще поговоримо.

Тож юний держслужбовець вирішує багато чого поміняти. Від 2005 року він управляє тим же ДПУ, от тільки не міста Тернополя, а цілої області.

Врешті решт, вінком у цій справі є визнання його радником ДФС — податкової в першому ранзі.

Свобода, чи пак Партія понад усе.

2009 року пан Надал увійшов до ВО “Свобода”. Та презентує себе як спадкоємиця ЗУНР, тож Тернопіль їй вкрай необхідний.

Сергій Віталійович так і працює по області, проте в жовтні 2010 все ж вертається в місто й стає його головою.

Тернопільщина це саме те, що обізвали “свободівським тріумвіратом” — тут і голову облради, і облдержадміністрації, і мерії, якщо не більше, представляли “свободівці”.

Це був для них рай, але щось пішло не так. Як говорять в масмедіа, “вони так і не вийшли за межі примітивних бажань працевлаштувати однопартійця, вкрасти в громади, отримати відкат та знайти винних за свої прорахунки”

Одним словом на виборах 2014 року свободівці провалилися.

Правду у маси.

Щоб полишити ряди ВО “Свободи” Сергію Віталійовичу потрібна беззаперечна підтримка громадян та закриття усіх дір. У цьому йому сприяє “Нова тернопільська газета”.

Так, як повідомляє “Тернопіль вечірній”, у листопаді до цієї медіа-лисиці прийшло аж три транші у сумі 9465, 6950 та 5890 гривень.

12984 гривень з бюджету міста було виділено на рахунки “Ідей, які продаються”. Це рекламне підприємство, яке розміщує послуги на радіо, зокрема “Радіо 24” — підконтрольне Андрію Садовому.

10 тисяч відійшло ТРК “Смайл” щоб рекламувати Сергійка по ТБ. Телеканал ІНТБ, який теж є частиною піару, навпіл контролює Надал і його попередник — Заставний.

ТОВ “Дім” дістало найменше — 9740 гривень на  розповсюдження агітки “Вільне життя” поштовими скриньками “у серця” тернополян.

Трішки про великі гроші.

Завдяки е-декларації усім відомо хто і на що живе. За 2014 рік Сергійко заробив аж 621 760 грн, спадщини у 415 910 грн, а також до 3 тисяч дивідендів і 17 630 грн страхових виплат. Близько 21 тисячі грн декларант отримав від джерела з Автрії. Подробиці не відомі.

2017 р. Надал вказав дохід у розмірі 321 тис. 324 грн.

У мера є дві квартири 11.74 (м²) і 61.2 (м²), а також земельні ділянки — 1200 (м²) й 2500 (м²). Будинок у Сергія Віталійовича має 399.1 (м²). Розміщений він у селі Байківці що під Тернополем. Трьохповерхову віллу звели за два роки. Потратили мільйон і триста грн. Це були кредитні кошти, але як податківець їх отримав і, не виплативши до кінця купив іномарку Mitsubishi Pajero (50 тисяч у.о.) — питання. Має політик ще й службове авто за 15 тисяч доларів. Це Octavia.

Дещо більше, ніж політика, або “Надал в тємі”.

Основним із доходів у міськраді є земельні питання. За інформацією ord-02.com Сергій Віталійович, разом із керівником земельного відділу Віктором Кібляром та пані Вікторією Остапчук (про неї у ЗМІ кажуть, що то коханка Надала, а “Новини Тернополя” називають її куратором усіх грошових потоків у мерії) зробили от що.

Перестали видавати довгострокові договори на оренду. Це 5 тис. доларів за сотку землі, а у кожне із засідань міськради заноситься питання по 40-50 земельних ділянок. Більше того, журналісти ЗіКу виявили, що  Надал передає в оренду і комунальну власність.

Ще одним джерелом доходу є парковки. С.В. Надал отримує свій відсоток із кожної припаркованої ділянки у місті (знову ж таки за сайтом ord-02.com).

Також, ord-02.com повідомляє, що Надала пов’язують із будівництвом ТЦ (торгцентру) на перехресті вулиць Є. Коновальця і С. Бандери, а ще з будівництвом 7-поверхових санаторіїв готельного типу в Грузії.

Їздити не переїздити. Туризм по-надалівськи.

Окрім Грузії, бував Надал і в Європі, і в Америці, а ще з десяток українських міст і містечок об’їздив. Першого року у своїй каденції Сергій побував у відрядженнях 13 разів. І все це оплачувала держава.

Так, журналісти ЗіКу дослідили, що за всі ці поїздки Надал потратив із кишені усього лиш 4060 грн. Тоді як у 2010–2011 рр. переліт до Болгарії “туди й назад” оцінювали в 5000 грн.
Ні обіцянок, ні пробачень.

З точністю до навпаки були і обіцянки, і пояснення. До пробачень ще далеко. Передвиборчим піаром у політика було:

•    юридичні консультації — безкоштовно (хоч це і не є його ноу-хау, а передбачено в законі);
•    соціальні маршрути для пільговиків (тут обіцяв — зробив);
•    тротуари з підігрівом… (без коментарів і унаочнення);
•    соціальні магазини.

З останнім ніби й впоралися, та, як кажуть очевидці, ціни у них не сильно різняться з іншими. Кажуть, що допомога від влади була тільки у день відкриття.

Ще обіцяв побудувати завод по переробці сміття. Процес триває.
Доця з’їла і за маму і за тата.

У 2016 році більше за 41-річного татуся заробила 21-річна Анастасія. Дівчина задекларувала 1 млн 423 тис. 850 грн. У дружини мера також є мільйон — 1 млн 420 тис. 970 грн. 2016 Олена стала власницею ще однією ділянки (2.5 тис. м²) у селі Шляхтинці.

Донька у Надала не те що золота, а золотом годована. Її Інстаграм-акаунт  блищить розкошами і багатством. Так, єдина спадкоємиця  Сергія Віталійовича часто відпочиває в Сінгапурі, у готелі Marina Bay Sands, де викидає від 10 до 12 тисяч дол усього лиш в добу. Бувала ця дівуля і в далеких Карибах. Жила у готелі Аtlantis Рaradise Іsland (тисяча доларів — доба) — versii.if.ua

Любить вона острівний відпочинок — Багами, Сейшели,  чи пак Канарські острови — ord-02.com

Уже мовчимо про її вбрання та прикраси. Доповнимо, що Анастасія уже кілька років є підприємцем, а також юристом. Веде тендерну діяльність — Politerno.com.ua
Цікавим є той факт, що в більшості мерів із Західної України основним завданням по розвитку міст є їх облагородження.

Найбільше впорався Надал із освітленням парків та вулиць,  прибирання під’їздів та ліфтів, утепленням 25 будинків у 2016-му, і 18 будинків у 2017-му році.

Та ось, позаминулої зими Тернопіль застряг в снігу. Комунальники не встигали очистити дороги, місто встало. Сергій Віталійович в ефірі ТV-4 так прокоментував цю ситуацію: “Дуже тяжко впоратись, але основні напрямки руху громадського транспорту запезпечені, тролейбуси все ж таки їздять, комунальники працюють. Піщано-соляної суміші нам достатньо до кінця року”

Самі ж тернополяни обіцяного й сказаного не побачили: “Лозунг “краде, але шось робить” удосконалено до “краде, але нічо не робить” тощо”.

Джерело.