Субсидії в 2018 тернополянам виплачуватимуть по-іншому

Економним тернополянам зараз дають по 700 грн, а з 2018 року нарахують держдопомогу за фактом.

В Україні з затримкою на два місяці держава почала повертати гроші народу за зекономлені субсидії. Причиною затримки віце-прем’єр Павло Розенко назвав те, що населення надто довго подавало заяви на повернення належних їм грошей. За його словами, це пілотний проект монетизації субсидій, в 2018 році влада збирається його розширити.

Кому і скільки
Під програму монетизації субсидій за опалення, про яку Кабмін оголосив ще влітку, потрапили домогосподарства з індивідуальним опаленням газом і електроенергією, які в минулому отопсезоні використовували менше норми на 100 кубометрів газу або на 150 кВт-год електроенергії. Їм повернуть відповідно 700 грн і 135 грн. Одержувачів субсидій в багатоквартирних будинках “пілот” не стосується.

Влада обіцяє що 1,7 млн домогосподарств, в основному це користувачі газу, отримають в більш 1,1 мдрд грн живих грошей.

“Перераховувати гроші на рахунки одержувачів розпочали 2 листопада і збираються завершити 15 листопада, – уточнив Розенко, – Ресурс в розмірі 1,2 млрд грн передбачено на ці цілі в держбюджеті. Переконаний, що ніяких затримок не буде”.
Новий механізм
Кабмін обіцяє, що в 2018-му порядок виплати субсидій вдосконалять.



Зміни вже опубліковані Мінфіном і повинні вступити в силу після обговорення протягом двох місяців і схвалення урядом. Орієнтовно – в січні 2018 р.

Суть нововведень: субсидії нарахують не за соцнормами, а за фактом спожитих послуг, причому це торкнеться не тільки опалення, але і води, газу для приготування їжі, електроенергії. Монетизація пройде в три етапи. Перший – розрахунки по субсидіях на рівні підприємств, які надають послуги (опалення, вода, газ) з січня 2018 р постанова Кабміну про це вже прийнято. Другий – створення єдиного реєстру і регулярно оновлюваної бази даних субсідіантов-домогосподарств та їх верифікація (перевірка доходів), за планом це повинно завершитися до початку отопсезона 2018-19 рр.

Третій етап – субсідіант подає в місцеві підрозділи Мінфіну дані про використання ЖКП за минулий місяць до 24 числа наступного місяця, Держказначейство перераховує гроші на рахунок постачальника послуг (в межах соцнорм-менш, якщо, наприклад, газу на опалення споживач витратив менше, ніж за нормами).

Це, на думку заступника міністра фінансів Сергія Марченка, дозволить уникнути переплати постачальникам послуг, як було в отопсезоне 2016-17 рр., коли постачальники газу отримали за нібито використаний газ більше грошей, ніж газу спалило населення. Також в майбутньому хочуть дати можливість компаніям-виконавцям вибрати постачальника газу.

Експерти: повертають занадто мало
Фахівці енергоринку поки обережно оцінюють ініціативи влади.

“Повертаються суми в 135 грн за електрику або до 700 грн за газ настільки незначні, що вкласти їх в енергозберігаючі заходи не вийде, але все ж це для громадян додаткове джерело доходів”, – говорить виконавчий директор Асоціації управителів багатоквартирних будинків Андрій Нікончук.
Енергоексперт Валентин Землянський вважає, що повернули мало: “У платіжках за споживання газу на індивідуальне опалення у багатьох через завищені норми споживання газу та теплої зими були суми переплати в кілька тисяч гривень, а держава компенсувала їм за все по 700 грн. А тим, хто гріється електрикою, дали всього по 135 грн. Перехід на подачу звітності споживання послуг за фактом навряд чи змусить людей економити газ і тепло, адже в межах соцнорм їм все одно сплатить держава”.

Експерт вважає, що перехід до можливості вибору постачальників газу виявиться складним, так як облгази не зацікавлені в появі конкурентів, які можуть запропонувати більш низькі ціни.

Джерело.