Село на Бережанщині, яке ще в XIV столітті зазнало рейдерської атаки (Фото)

Відомий український мандрівник-фотоблогер Андрій Бондаренко побував  у селі Біще Бережанського району.

8d88dcf0b066

Ось що він написав на своїй строрінці.

Жодна з руїн так не вразила мене у минулому році, як костел у Біщі. Дивлячись на рештки старого оборонного костелу Успіння Діви Марії сьогодні уявляю, яким довершеним було це диво декілька століть тому, коли стояло у повній своїй красі. Та, навіть, зараз, у такому вигляді, храм у селі Біще для мене – найулюбленіша пам’ятка костельної архітектури після костелу Станіслава у Чорткові. Важко уявити, що колись Біще було містом у повному сенсі цього слова, яке мало три храми. А сьогодні це – звичайне маленьке село Бережанського району з населенням трохи більше 500 мешканців.

Коли виникло Біще і звідки ця дивна назва – достеменно невідомо. У 30-х роках минулого століття посадник Бережан Вишнєвський у своїй невеликій книжці стверджував, що місто заснував в середині XIV століття якійсь там собі Бощ, від якого й пішла назва місцевості.



Цю версію підтвердив і професор Познанського університету Юзеф Відаєвич – син органіста з костьолу в Біще. Завдяки ньому довідуємося, що поселення заснував Ян Бощ у 1339 році, який за допомогою отців-домініканів організував тут римо-католицьку парафію та збудував костел. Коли цей Бощ зістарився, поселення злочинним шляхом «прихватизувала» його сусідка Клара Романовська. Пізніше Біщем, як і Бережанами, володіли Синявські, потім Чарторійські і Любомирські і, врешті решт, Потоцькі.88dc78c0c0b8 84934a8ba8d3 b0bbad55c49a be580c7f94ec