“Як тільки тіло перетворюється в кисіль, а руки – у холодець – біда”: Андре Тан про “пишнотілу” красу і головну проблему українок

В інтерв’ю Styler дизайнер розповів про жорстокий модельний бізнес, нав’язані “стандарти” краси і актуальний тренд – моду на plus-size

Андре Тана по праву можна назвати одним з найбільш успішних і відомих українських дизайнерів, який входить у десятку кращих модельєрів України. При цьому сам дизайнер не заперечує, що крім дивовижної цілеспрямованості і постійної роботи над своїм брендом, важливу роль в його кар’єрі зіграла медійність.

Багато хто пам’ятає поради прямолінійного хлопця із сяючою посмішкою на обличчі за проектами “Жертва моди” або “Велике перевтілення”. Сам же Андре Тан зізнається, що був час, коли він боявся собі навіть уявити будь-який публічний виступ, і тим більше – появу на ТБ. “У мене було досить багато комплексів, які я переборов”, – каже дизайнер.

Сьогодні Андре Тан вже і не рахує отримані нагороди і номінації. Модельєр зізнається, що це заслуга його команди. Він все також продовжує підкорювати гардероби українок, зайнявши чітку позицію: “Перш ніж поїхати куди-небудь працювати, дизайнер повинен максимально пустити коріння в своїй країні”. Styler зустрівся з іменитим дизайнером, щоб поговорити про актуальний сьогодні тренді – моду plus-size.

Під час бесіди Андре Тан розповів також, як українкам позбутися своїх комплексів, необхідності “полюбити себе такою, яка ти є”, і чому не бачить майбутнього своєї дочки в модельному бізнесі.

Андре, ви якось казали, що українки досить стурбовані різними комплексами, особливо з приводу своєї зовнішності. Як прийшли до такого висновку, що це за комплекси?

Я вже 20 років працюю з жінками. І ось буквально усі жінки, з якими мені доводилося працювати, говорили, що вони не такі, якими їм хотілося б бути.

Якщо жінка живе в гармонії з собою, вона каже: “Я крута, класна. Так, нехай у мене волосся якесь не таке, зайві кілограми, але я класна”. Так от мало хто так каже. Зазвичай скаржаться, мовляв, “я худну; я зараз не в формі; мені потрібно щось підрізати або підтягти; ось зміню колір волосся – життя зміниться на краще”.

Не треба нічого! Не потрібно жити завтрашнім днем, живіть днем сьогоднішнім!

Я кожен раз про це кажу. Не влазите в сукню – придбайте на розмір більше. Найголовніше – кайфувати від життя.

І це проблема не тільки наших жінок, а в принципі нашого суспільства. Нас постійно заганяють в якісь рамки. Спочатку тато чи мама кажуть, що ти товста або некрасива. Всі комплекси в основному беруться з дитинства. І більшість дівчат прийшли на проект з метою довести своїм батькам, чоловікам або коханцям, які їх образили, що вони справді чогось варті.

Тобто подібну негативну критику щодо своєї зовнішності жінкам доводиться вислуховувати саме від чоловіків, при чому близьких?

Так! І ось в одній з програм було завдання, коли дівчата нанесли на свої тіла різні образи, які їм доводилося чути на свою адресу: “товстуха”, “кабан” і т. д. Вони пройшли по місту в одних тільки тілесного кольору купальниках. Після чого змили ці лайки в одному з фонтанів Києва, тим самим змиваючи з себе весь негатив і залишаючи комплекси в минулому.

Андре,можливо, не найприємніше питання. А вам доводилося боротися з якимись комплексами?

У мене було досить багато комплексів, які я переборов. Вважаю, якщо у тебе щось погано виходить, ти повинен це робити.

Я страшенно боявся публічних виступів. Для мене в дитинстві стати на стілець і розповісти віршик було чимось незбагненним.

Став боротися з цим ще з 17 років. Зрозумів, що це проблема. Особливо якщо я хочу бути почутим і зрозумілим дизайнером. А для цього мені доведеться потрапити на телебачення.

Я пішов спочатку на 39-й канал у Харкові, де вів новини моди в програмі “Трамвай”. Кожен ефір для мене був рівносильний виходу казкової русалочки, якій дали ноги. Пам’ятаєте, коли кожен крок завдавав їй болю, немов їй в ноги встромлюють тисячі ножів. Ось для мене таким був кожен виступ на 39-му каналі.

У процесі, крок за кроком я став позбавлятися від цього. Потім були перемоги в різних міжнародних конкурсах, після чого мене запросили в Київ.

Також один комплекс мені прищепила молодша сестра, яка в дитинстві дражнила мене за мій великий ніс. Ще в 13-річному віці я думав, що як тільки виросту, відразу ж зроблю операцію, скільки б грошей мені це не коштувало. Але я виріс і живу з цим носом. Так, він великий, картоплею – і нехай буде таким далі.

Довгий час у мене були некрасиві зуби. Були проблеми, які ніяк не можна було виправити. Але і цей комплекс я поборов. Проходив в брекетах два роки і зробив собі, нарешті, зуби, про які мріяв. Тепер моє прізвисько з двору, через багато років, хоча б виправдано – мене називали “голівудська посмішка”, тому що я завжди багато сміявся і посміхався.

Як дівчатам, які не беруть участь у проекті і не можуть поспілкуватися з психологом, побороти свої комплекси, прийняти себе такою, яка є? Є якісь універсальні правила?

Знаєте, у нас в проекті різні героїні. Є дуже скромні та сором’язливі. І у них буде завдання, коли потрібно об’їздити десять кастингів в день, поїхати до реальних роботодавцям. Їм видається список адрес, а дівчата навіть не можуть зорієнтуватися в місті і т. д.

Є, звичайно, і “акули-спокусниці”, які знають, що вони красиві і користуються цим. Але принцип боротьби невпевненості для всіх один. Впевненість у собі можна накачати як м’язи в тренажерному залі.

Для початку необхідно позбутися людей, які насаджують тобі комплекси. Ти просто перестаєш з ним спілкуватися, навіть якщо це родичі. Вибачте, але це факт! А не то ви від своїх проблем ніколи не підете.

Друга задача – щоранку говорити своєму відображенню в дзеркалі: “Я найкрасивіша”. Це реально працює!

І третє, що дуже важливо. Стара побитий посуд і сміття в голові самі по собі нікуди не зникнуть. Тому потрібно іноді періодично виїжджати, скажімо, кудись у поле і вигукувати всі ці стреси. Іншого способу ще ніхто не придумав.

Безумовно, в кожній країні є свої ідеали краси, які багато в чому обумовлені генетикою. Тобто проти деяких факторів не попреш. Середньостатистичну українку теж не можна назвати худенькою.

Джерело.