Тим, кому за 30 – читати обов’язково! Якою є їжа щасливого довгожителя?

У перші новорічні дні кілька тез про ази здорового харчування.
Їжа має бути простою: у продуктах, приготуванні. Але включати всі нутрієнти (харчові речовини), які не лише підтримують нашу життєдіяльність, але зміцнюють тіло, реалізують потенціал здоров’я, закладений в кожному з нас, – пише Оксана Скіталінська.

Various Paleo diet products on wooden table, top view

Наше харчування має відповідати простим вимогам:
Бути протизапальним – тобто свіжим, не смаженим, без використання продуктів, які стимулюють запалення, і включати ті, які борються з ним: мононенасичені жири (олеїнова кислота з оливкової олії extra virgin та авокадо), горіхи, поліфеноли ягід, з різних видів зелені, бобових.
Оздоровлювати мікрофлору кишечника – квашені продукти, ягоди, які пригнічують розмноження хвороботворних мікроорганізмів у кишечнику; клітковина овочів та бобових. Ці продукти багаті пребіотиками — клітковиною, яка вибірково живить наші хороші бактерії. Кисломолочні продукти (йогурт, сири) посилюють дію пребіотиків, бо містять пробіотики – корисні мікроорганізми.
Мати низький глікемічний індекс (ГІ), тобто не сильно піднімати рівень цукру (глюкози) в крові, і, відповідно, інсуліну (гормону підшлункової залози, який транспортує глюкозу до всіх клітин тіла). Чим нижчий ГТ, тим менше ушкодження білків організму, тим подовше служитиме нам наше тіло і меншим буде ризик розвитку хвороб старості – атеросклерозу, гіпертонії, цукрового діабету 2 типу, ракових захворювань, деменції і. тп.



Низький ГІ мають овочі, бобові, несолодкі фрукти та ягоди, корисні жири.
Покращувати роботу головного мозку. Це корисні жири — горіхи, оливкова олія, авокадо. Складні вуглеводи у вигляді мультизернового хлібця та ягід покращують проникнення дофаміну через гематоенцевалічний бар’єр і сприяють хорошому настрою.
Бути смачним та насичувати. Клітковина бобових і низький ГІ не дають різкого стрибка гормону інсуліну, тому відчуття голоду довго не наступає.
І наостанок – сніданок на двох.
Сочевиця варена з додаванням чайної ложки оливкової олії.
Салат із ріпчатої цибулі, фети, в’ялених помідорів, хрусткої соковитої, з горіховим смаком, мікрозелені соняшника “Ензимчики”, помідорів, оливкової олії.
Домашня фокача (прісний хлібець) із органічного мультизернового борошна українського виробництва (входять борошно, вода, сіль, трави)
Квашені капуста і огірки, морська капуста, авокадо, броколі.
Горіхи.
Половина граната.
Живіть щасливо, яскраво і смачно

Джерело.