«Деякі росіяни бояться їхати в Україну»: підсумки десяти днів біометричного контролю на українських кордонах

Після введення з 1 січня на українському кордоні біометричного контролю для громадян 70 країн ризику, частина росіян бояться їхати в Україну. У Держприкордонслужбі пов`язують це з впливом «страшилок» пропагандистських ЗМІ РФ. Таким чином у відомстві констатують певне зменшення кількості росіян, які перетинають кордон із Україною.

Виною всьому «страшилки» пропагандистських ЗМІ Росії

Олена Полянська – громадянка Білорусі, її чоловік Михайло, хоч і є корінним білорусом, майже ціле життя жив і працював у Росії. Там свого часу отримав громадянство. Тепер подружжя боїться їхати до родичів в Україну.

– У мене у Ковелі проживає тітка та двоюрідні брати і сестри, я вже двічі їх відвідувала, а Михайло боїться, адже має російський паспорт, – розповідає пані Олена. – Він цілком підтримує Україну у нинішній війні із Росією, але тим не менше… По телебаченню надивиться усіляких дурниць, що в Україні мало не на кордоні з автоматів розстрілюють росіян, не розбираючись, хто на чиєму боці.



Не знаю, як його переконати.

Схожа ситуація і в пані Наталії із Ужгорода, у якої є родичі в Москві:

– Як я вже тільки їх не переконувала, щоб поменше дивилися своє телебачення, але безрезультатно. Бояться до нас їхати і все! А ще кажуть, що без біометричного паспорта в Україну тепер не пустять…

Як розповів кореспонденту PRESS-ЦЕНТР начальник відділу з питань взаємодії зі ЗМІ Державної прикордонної служби України Андрій Демченко, за перші 10 днів роботи нововведення на кордоні станом на 11 січня 2018 року 32,5 тисячі іноземців пройшли біометричний контроль, із них 25 тисяч – громадяни Росії.

Андрій Демченко.

На західному кордоні Державна прикордонна служба України в перші дні нового року фіксує хоч і не суттєве, все ж збільшення кількості тих, хто перетинає кордон. Менше, як на чверть порівняно з попереднім роком. Швидше за все це пов’язано із бажанням людей на свята з’їздити Європу на відпочинок або на так звані «закупи». Водночас на східній ділянці цей показник залишався на рівні попереднього року або ж навіть був трохи менший.

– Деякі громадяни Росії бояться їхати в Україну. Вони думають, що на кордоні з ними будуть вчиняти якісь незрозумілі дії. Якщо людина їде з нормальними намірами, то вона обов’язково перетне кордон, а так вони більше слухають страшилки своїх пропагандистських ЗМІ. Тому, можливо, саме з цим і пов’язане певне зменшення кількості людей, які перетинають кордон. І аж ніяк із введенням біометричного контролю, – вважає Демченко.

За його словами, введення біометричного контролю не передбачає, що росіяни мають їхати в Україну з біометричними паспортами.

– Так, із закордонними паспортами, але ж вони й до цього так їздили. І більшість із них уже звикли до поїздок за новими правилами. Зняття біометричних даних передбачає трохи більше додаткового часу для фіксації відбитків, – заспокоїв речник ДПСУ.

Черг на східному кордоні немає

При першому в`їзді особи з переліку 70 визначених країн у неї знімають відбитки п’яти пальців правої руки: спочатку чотири пальці, а потім один великий. При повторному ж перетині кордону особі треба здати відбитки лише чотирьох пальців, кажуть у відомстві.

– Процес зняття відбитків пальців відбувається досить швидко. Сканер спрацьовує з першого разу. Однак треба враховувати і фізіологічні особливості кожної людини. Скажімо, є люди в яких пальці менш «зчитувальні». Тоді ця процедура може дещо затягнутися (відбитки можуть знімати декілька разів), – зазначив Демченко.

Однак, навіть біометричні нововведення не створюють особливих незручностей для тих, хто в’їжджає в Україну. Немає і черг на східному кордоні.

– Більшість з розумінням ставляться до того, що їм при перетині кордону потрібно здати свої відбитки пальців. Одиниці, хто висловлює невдоволення такою системою, – зауважив керівник прес-служби ДПСУ.

До Криму їхати не хочуть

Подібна ситуація і на адмінмежі з окупованим Кримом. Речник ДПСУ каже, що в останній період, зокрема впродовж 2017 року в порівнянні з попереднім 2016-м пасажиро-транспортний потік в бік анексованого півострова постійно зменшується. Навіть у літній період (так званий пляжний сезон). А черги, які показують ЗМІ Росії, ніщо інше, як спланована пропагандистська вистава.

– Часто було, що окупаційна «влада» півострова спеціально затягувала процес проходження контрольних процедур зі свого боку для того, щоб на адмінмежі збиралися черги з автівок. У такий спосіб створювали картинку, мовляв, подивіться, скільки охочих відпочити у Криму. Але це не більше ніж пропаганда. Офіційна статистика показує зовсім протилежне, – говорить Демченко.

Хакери не добралися

Загалом, за інформацією ДПСУ, біометричним контролем обладнані вже 157 пунктів пропуску і три контрольні пункти в`їзду-виїзду (КПВВ) на адміністративній межі з окупованим Кримом. Сканерами відбитків пальців було доукомплектовано майже 1300 робочих місць. Модернізували прикордонники і саме місце для зберігання біометричних даних.

– Сховище з відбитками пальців – це наша відомча система, яка працює вже досить тривало. Її модернізацію провели у зв’язку зі збільшенням кількості біометричних даних, які тепер потрібно зберігати. До цього часу жодних хакерських атак на неї не було і, сподіваюся, не буде. Система біометричного контролю на кордоні жодних збоїв не давала, і працює в усіх пунктах пропуску, – підсумував пан Демченко.

Анатолій БАБАК.

Джерело.