На Тернопільщині нарешті утилізують загиблих тварин, які ледь не спричинили екологічну катастрофу (Фото)

Замість очікуваних 2 тис. т відходів виявили в 2,5 рази більше

Ветсанзавод був збудований в 70-их роках минулого століття і на сьогодні є технічно застарілим. До того ж, суттєво змінилася структура відходів. Якщо раніше він переробляв яловичину, в якій значно менше жиру, то тепер на утилізацію переважно доставляють свинину.

На початку 2000-их років Тернопільський ветсанзавод з метою оптимізації доходів перетворили на філію ДП «Укрветсанзавод». Але крім цього більше нічого для осучаснення виробництва не зробили.

«На заводі було 7-8 котлів, наразі працює 2-3. І працюють з натяжкою. Вони систематично ламаються.

Все наклалося на неправильний менеджмент. Виглядає, що була подвійна бухгалтерія, зараз розбираються правоохоронні органи. Керівники часто мінялися. Під час прийому загиблих тварин по накладній оформляли одні об’єми, насправді ж приймали значно більші. Наприкінці 2000-их років вперше поламалися всі котли і назбиралося 5 тис. т відходів. Тоді вирили котлован і зарили рештки в землю. Висновків з цього не зробили. Зараз по паперах на заводі мало бути 2 тис. т відходів, за утилізацію яких підприємство отримало кошти. Насправді ж їх є орієнтовно 5 тис. т», – описує ситуацію начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Василь Хомінець.

В 2014 році державна надзвичайна протиепізодична комісія заборонила заводу приймати загиблих тварин. З того часу тваринні залишки гнили, створюючи шалений сморід для довколишніх територій, і перетворилися на пластиліноподібну масу.

У травні минулого року обвалилася бетонна підпірна стінка і 222 м куб. цієї маси вивалилося назовні. Контролюючі служби зафіксували сильне забруднення підшкірних ґрунтових вод та самого ґрунту продуктами гниття решток тварин. Зокрема, аміаком, нітридами і різними паразитами, в ґрунтах санітарної зони було виявлено яйця трихурозу та аскарозу.

Вміст шкідливих сполук у воді з криниць жителів, які проживають неподалік заводу, перевищував норму в 6 разів.

Екологи збитки, спричинені забрудненням, оцінили у 836,6 тис. грн. З приводу порушення правил екологічної безпеки, які призвели до погіршення екологічної обстановки, було відкрито кримінальне провадження за ст. 236 Кримінального кодексу України.

Розслідування досі не завершено.

«У жовтні 2017 року слідчим було призначено судово-екологічну експертизу, яку проводить інститут у Києві. Ця експертиза досить тривала у часі. Вже за її результатами винних буде притягнуто до кримінальної відповідальності», – каже начальник обласного управління поліції Олександр Богомол.

Джерело.