Уляна Супрун розповіла, cкiльки гривень отримуватимуть лікарі за кожного пацієнта

В.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун переконана, що підвищення оплати має мотивувати лікарів цікавитися проблемами пацієнта й намагатися зробити так, щоб він під час візиту почувався комфортно.

Після впровадження в Україні медичної реформи лікарям буде вигідно залучати пацієнтів обслуговуватися саме в них. Про це в інтерв’ю “Новому времени” розповіла в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, передає “Гордон”.

Вона розповіла, скільки коштів буде виділяти держава лікарям на кожного пацієнта.

“Зараз лікар первинної ланки отримує 210 грн за людину, із липня цього року сума зросте до 370 грн, а для дітей до семи років та дорослих від 65 років діятиме подвійний тариф”, – повідомила Супрун.

В.о. міністра впевнена, що підвищення оплати має мотивувати лікарів цікавитися проблемами пацієнта й намагатися зробити так, щоб він під час візиту почувався комфортно.

19 жовтня 2017 року Верховна Рада ухвалила законопроект №6327 про медичну реформу.

Згідно з документом, держава гарантує повну оплату за рахунок коштів держбюджету України необхідних медичних послуг і лікарських засобів, пов’язаних із наданням eкcтреної медичної допомоги, первинної, вторинної (спеціалізованої), третинної, паліативної медичної допомоги, медичної реабілітації, медичної допомоги дітям до 16 років, а також супроводом вaгiтнoсті й пoлoгів.

28 грудня ініціативу схвалив президент Петро Порошенко. Закон набув чинності 1 січня 2018 року.

Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко заявляв, що на першому етапі медичної реформи зміниться принцип фінансування лікарень і поліклінік, оскільки кошти виділятимуть на оплату конкретних медпослуг, а не умовних ліжко-місць у лікарнях.

Державний бюджет 2018 року передбачає збільшення фінансування Міністерства охорони здоров’я України на 15% порівняно з 2017 роком. Для МОЗ передбачено 86,96 млрд грн, тоді як 2017 року виділяли 75,17 млрд грн.

Джерело.