“4,427 тисячi гривень і…”: На водіїв, котрі виїжджають за кордон чекають додаткові витрати

Моторне (транспортне) страхове бюро України (МТСБУ) ввело нові, підвищені, тарифи на поліси для тих, хто виїжджає за кордон на автотранспорті.

Як розповів Михайло Овсієнко, експерт ринку страхування, вартість “Зеленої карти” на 15 днів для поїздок по Європі для легкових автомобілів зросла до 848 гривень (раніше було 805 грн), для автобусів — 3,187 тисячi гривень (раніше — 3,025 тис. грн), для вантажних автомобілів — 2,001 тисячi гривень (раніше — 1,899 тис. грн).

Вартість “Зеленої карти” на один місяць для легкових автомобілів становить 1,350 тисячi гривень (раніше — 1,282 тис. грн), автобусів — 4,427 тисячi гривень (раніше — 4,202 тис. грн), вантажівок — 2,656 тисячi гривень (раніше 2,521 тис. грн).



За словами пана Овсієнка, без “Зеленої карти” водій не зможе в’їхати в іншу країну, адже це система страхового захисту потерпiлих у дoрoжньo-транспортній пригоді незалежно від країни їхнього місця проживання і реєстрації транспортного засобу. Вона поширюється на території 47 країн Європи, Азії та Африки.

Нагадаємо, з 1 січня 2018 року “міжнародні” водійські права перестануть діяти на території ЄС.

Начальник головного сервісного центру МВС України Владислав Криклій розповідає, що водіїв з України з безстроковими посвідченнями вже зараз іноді не пускають в країни ЄС, а з 1 січня 2018 роки так звані міжнародні у ЄС взагалі вважатимуться недійсними.

При цьому Криклій заспокоїв, що для того, щоб отримати водійські права нового зразка, не потрібно буде заново здавати ПДР. Необхідно буде всього лише пройти медогляд і підтвердити своє здоров’я. Вартість нових водійських посвідчень з чіпом будуть на кілька відсотків дорожче, ніж нинішні права, що коштують 201 грн.

“Ми також пропонуємо встановити в посвідченнях мікрочіпи. Наші сервісні центри вже забезпечені всім необхідним обладнанням, це убезпечить людей від підробок”, – додав Криклій.

Нові права видаватимуться максимум на 15 років. Для водіїв вантажівок цей термін скоротиться до 5 років, і медогляд для водіїв вантажівок і автобусів може бути більш ретельним, ніж для інших. Також строгі правила проходження медогляду передбачений для водіїв у віці від 50 років – їм доведеться проходити його кожні три або п’ять років.

Джерело.