У Тернополі безпритульні собаки покусали молодика: він у лікарні

Два тижні стаціонарного лікування чекає тернополянина Назара. Його вночі, 5 лютого покусали двоє собак. Цей випадок стався в районі вул. Курбаса, 5 та 4а. Один пес був великий, чорний, кудлатий, другий – менший.

Про те, що сталося, батько потерпілого повідомив поліцію та міськраду. Служба відлову безпритульних тварин вже забрала більшого собаку.



Другу тварину не змогли знайти. Як виявилося, мешканці вул. Курбаса вже не вперше скаржаться на агресивних собак, особливо на цього чорного, пише “20 хвилин”.

Укуси на обох ногах

– Близько 00.30 син йшов від товариша, і раптом дивиться – біжать двоє собак, – розповідає батько 20-річного потерпілого пан Степан ( прізвища просив не називати – ред.). – Спершу один собака хап його за ногу, потім другий – за другу ногу. Меншого собаку син відштовхнув ногою, більший утік. Коли Назар прийшов до дому, ми зразу поїхали у травмпункт. Там медики обробили рани. Зараз син лежить у стаціонарі. На лікарняному ліжку має провести два тижні, а потім його ще чекає амбулаторне лікування.

Батько потерпілого повідомив про цей випадок у поліцію та міськраду. Там сказали звернутися у службу відлову безпритульних тварин.

– У цій службі мені розповіли, що не від мене першого такі скарги надходять. І що приїдуть і заберуть собак, – каже пан Степан. – Дивно, чому вони досі нічого не зробили? Тварини ж людей кусають. До речі, двоє цих собак мали на вухах кліпси. Але ж якщо вони стерилізовані, це ще не означає, що не мають сказу, не агресивні і нікого не вкусять. Такі тварини не мають бігати по вулиці. Для цього мають бути притулки.

Якщо є сказ, собаку можуть усипити

Що робити з агресивними собаками у місті? За коментарем ми звернулися у міськраду.

– Звернення тернополянина ми передали у службу відлову собак ТОВ «Зооцентр», – повідомила головний спеціаліст відділу благоустрою та екології управліня житлово-комунального господарства міськради Оксана Ілліч. – Служба забирає собак і стежить протягом 10 днів, чи нема сказу. Якщо тварина хвора, її усипляють. У Терноплі нащастя сказу немає. Але прикро, що таке сталося з хлопцем.

Оксана Ілліч додає, що у міськраду неодноразово скаржилися на безпритульних собак на вул. Курбаса, але всі ці собаки простерилізовані. І згідно закону їх треба відпустити на вулицю.

– У нас немає додаткових коштів, щоб відкрити притулок для безпритульних собак, – каже головний спеціаліст. – У Дичкові є Центр стерилізації та тимчасової перетримки собак. Там тварина перебула і її згідно закону випускають на попереднє місце проживання.

Чорний пес – на карантині

Начальник служби відлову безпритульних тварин ТОВ «Зооцентр» Маргарита Цимбала повідомила, що чорного собаку вже забрали і поки що він перебуватиме 10 днів на карантині у Центрі в Дичкові.

– Після цього будемо приймати рішення, що з ним робити. На цього собаку вже надходило багато скарг, – каже Маргарита Цимбала. – Якщо є одна скарга, ми відловлюємо собаку, забираємо, спостерігаємо за нею, робимо прививку від сказу, стерилізуємо і випускаємо на те сам місце, де вона жила раніше. Після стерилізації чи кастрації собаки стають більш спокійними. Цей пес кастрований, він вже був у Центрі. Але на нього вже було кілька скарг, тому його вже не можемо випускати.

Пані Цимбала додає, що другого собаку, який вкусив тернополянина, спіймати не вдалося. Оскільки хлопець точно не замап’ятав, як саме виглядав цей пес. А в цьому районі живуть ще й інші безпритульні собаки.

Довідка

Якщо ви бачите на вулиці собак, що гавкають, найкраще обходити їх стороною, радять фахівці. Краще перейти на іншу сторону дороги, не робити різких рухів, не дивитися тваринам у очі.

Про безпритульних собак, які поводяться агресивно, повідомляйте у службу відлову тварин, яка працює з центром стерилізації – телефон 40-07-43.

Джерело.