У Тернополі в тридцяте відбувся фестиваль «Нова радість стала»

Вісімнадцять аматорських творчих колективів зі своєю неповторною програмою взяли участь у ювілейному XXX-му фестивалі «Нова радість стала», який відбувся минулої неділі на головній площі обласного центру. Їхні виступи під час завершального акорду цьогорічних різдвяних святкувань прийшли підтримати і навіть спільно з учасниками цього фольклорно-мистецького форуму колядували, щедрували і віншували та брали участь в інших театралізованих дійствах понад три тисячі глядачів.

Упродовж трьох минулих десятиліть стало доброю традицією у середині січня проводити на Театральному майдані нашого обласного центру форум різних різдвяних святкових дійств та обрядів. На цьому фестивалі представляють виступи вертепів, колядників, віншувальників і театралізовані сценки на тему національних традицій. Відрадно, що в цьому культурно-мистецькому змаганні беруть участь не професіонали, а аматорські колективи, кожен з яких є самобутнім,зі своїм колоритним репертуаром і творчим обличчям. Перше таке велелюдне різдвяне дійство відбулося у Тернополі в 1988 році, коли відзначали тисячоліття Хрещення Руси-України. Тоді проводити його навіть дозволила атеїстична компартійно-радянська влада. Фестиваль настільки став популярним, що хоч колишній СРСР проіснував ще три роки, але відмінити форуму вже ніхто не зміг.

Метою обласного свята зимового календарно-обрядового фольклору є відродження, збереження, розвиток, популяризація традицій та обрядів різдвяного циклу, а також ознайомлення із фольклорно-етнографічними колективами та їхніми творчими досягненнями. Але воно не є фестивалем архаїчної культури, а навпаки – форумом фольклорних новинок. Фестиваль «Нова радість стала» – це живе дійство, яке побутує та розвивається, і в цьому його особливість.Адже в кожному селі та місті, відповідно до епохи, її визначальних подій і постатей,люди створювали (й надалі продовжують це робити)нові колядки, наближені до сьогодення обряди і героїв вертепних дійств нинішньої доби. У цьому плані завжди популярним є образ царя Ірода. Сьогодні його винятково асоціюють з лідером ворожої до України сусідньої держави-агресора.

Джерело.