Лісівники Тернопільщини відверто сказали, чим займатимуться у 2018 році

Орієнтири роботи на цей рік оприлюднили працівники лісової галузі області. А зробили вони це під час засідання колегії під керівництвом начальника Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Олега Яремка де за участю заступника голови облдержадміністрації, куратора лісового господарства Ігоря Вонса керівники підприємств, головні лісничі, інженери, бухгалтери, економісти, голови профспілкових організацій та спеціалісти апарату управління розглянули підсумки господарсько-фінансової діяльності лісогосподарських підприємств за 2017 рік.


Як повідомляє прес-служба Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства, на початку засідання Олег Яремко озвучив основні акценти тих завдань, на які лісівники мають звернути особливу увагу в 2018 році. А це продовження роботи з пошуку земель під заліснення, виготовлення правовстановлюючих документів на них та на землі держлісфонду, подальший розвиток лісорозсадницької справи, збільшення лісистості нашої області, що в цілому забезпечить виконання головного лісівничого документа – Програми розвитку лісового господарства Тернопільщини на 2017-2021 роки.
Крім того, на контроль має бути взято ситуацію, що склалася наприкінці року з африканською чумою свиней у дикій фауні, а це три осередки, які зафіксовано на території мисливських угідь, а також неухильне виконання наказу Держлісагентства щодо заготівлі та реалізації деревини. Відтак у поточному році в Управлінні буде продовжено практику виїзних засідань, нарад та колегій, що, як показав досвід минулого року, лише сприятиме обміну позитивними досягненнями кращих підприємств тими підприємствами, які прагнуть їх перейняти.

У звітному році всі підприємства вийшли з прибутком, що свідчить про ефективність їхньої роботи. Водночас, враховуючи соціальну-економічну складову, підприємствам потрібно шукати шляхи зменшення витратної частини виконаних лісогосподарських робіт. Зокрема, перехід на виконання лісогосподарських робіт суб’єктами підприємницької діяльності, збільшення інвестицій в оновлення основних засобів виробництва (закупівля лісозаготівельної техніки, обладнання для переробки деревини, механізмів для догляду за лісокультурами і ін.



– прим.), що дозволить, у свою чергу, економити на пально-мастильних матеріалах та виконувати роботи в скорочені строки. Разом із тим, підприємства мають подбати і про соціальний захист своїх працівників, переглянувши та збільшивши рівень середньої заробітної плати, адже незважаючи на те, що він зріс порівняно з 2016 роком на 130% і є вищим по області (7140 грн), заробітна плата усе ще залишається нижчою від середньої по галузі – 8631 грн. Тож завдань поточного року в лісівників Тернопілля чимало.
– Йде постійна дискусія, потрібні державні підприємства чи ні. Що робити з цукровою, спиртовою галуззю, вашими підприємствами? Я твердо переконаний, що держава повинна володіти державними підприємствами, які розвиваються, заробляють кошти, які наповнюють бюджети. Ці підприємства повинні бути у власності держави. Повністю чи частково, але повинні бути державними, – звернувся до присутніх заступник голови облдержадміністрації Ігор Вонс. – Якби державні підприємства в області працювали в такому форматі, як лісові господарства, наша область була б зовсім з іншими результатами», – резюмував свій виступ куратор лісового господарства. Разом із тим, побажав підприємствам управління ставати ще ефективнішими та піднімати не лише лісове господарство на вищий рівень, а й усю область.

На завершення засідання колегії з підсумків 2017 року начальник Управління Олег Яремко подякував лісівничому колективові за роботу. А, враховуючи присутність на колегії представників влади області, висловив сподівання на таку ж тісну співпрацю у році поточному.

Джерело.