Міносвіти змінить правила прийому дітей до перших класів: підводні камені і думка батьків

Уже в цьому році можуть змінитися правила зарахування дітей до перших класів. Відповідний наказ готують в Міносвіти. Журналісти дізналися про підводні камені нової ініціативи і запитали думку батьків про неї, пише видання “Сегодня”.

Графік змін. У законі “Про освіту”, який український парламент прийняв минулої осені, кажуть, що в початковій школі необхідно рівномірно розподіляти навантаження на вчителів і формувати класи з кількістю учнів до 30 осіб. Для цього і передбачені нові правила зарахування дітей до перших класів.

Головним нововведенням стане той факт, що за кожною школою буде закріплена певна територія, жителі якої зможуть віддавати своїх дітей вчитися саме в цю школу. Як розповіла виданню одна з авторів ініціативи, аналітик центру CEDOS Ірина Когут, зараз для цього в МОН готують спеціальний наказ, який найближчим часом винесуть на громадське обговорення.



У свою чергу, департамент освіти і науки Київської міської держадміністрації вже затвердив графік змін.

Так, до 26 лютого районні управління освіти повинні підрахувати можливу кількість дітей, які з 1 вересня підуть до школи, кількість перших класів і вчителів, які в них будуть працювати. А до 26 березня має бути оприлюднена інформація з переліком будинків і квартир, закріплених за конкретними школами. Далі, протягом місяця, чиновники і вчителі будуть пояснювати жителям столиці нові правила, а з 23 квітня по 31 травня вже можна буде подати документи на зарахування дитини.

Реєстрація. За словами Ірини Когут, за частиною навчальних закладів і сьогодні закріплені певні райони.

“Але є досить багато шкіл, які набирають дітей не територіально, а по співбесідах або за результатами підготовчих курсів. У Києві таких приблизно половина, а в інших регіонах країни їх число доходить до 70%, – пояснює експерт. – Саме це і зміниться – абсолютно всі школи країни, незалежно від того, де вони розташовані, отримають свою територію обслуговування “.

Когут додає, в МОН повинні обов’язково обговорити ініціативу з батьками через деякі невирішені питання.

“Звичайно, найпростіше зробити розподіл дітей за місцем реєстрації батьків. Але тут проблема – є ж люди, які живуть не там, де зареєстровані. Їм, можливо, запропонують перереєструватися за місцем проживання – в такому випадку навіть права власності не потрібні будуть, вистачить і договору оренди. Хоча міністерство може запропонувати й інші варіанти. Зараз сказати складно – ще немає нормативного акту, в якому все це буде прописано “, – резюмує вона.

Когут додає, що можливість піти вчитися не на своїй території залишиться, якщо в класі будуть вільні місця. На думку директора однієї з київських шкіл Сергія Горбачова, одним з головних нововведень стане саме відмова від співбесід і будь-яких тестувань при зарахуванні першокласників. Але киянка Лілія Бєлаєва, мама майбутнього першокласника, нововведеннями схвильована.

“Ми прописані у батьків чоловіка в Василькові, а живемо на Оболоні – орендуємо житло. Школу вибирали заздалегідь, готувалися до вступу і тепер можемо залишитися ні з чим. Я за те, щоб дітей зараховували до школи за конкурсом, а не за адресою – вийде тепер так, що в одному класі будуть і ті, хто вміє читати, рахувати й писати, і ті, хто нічого не вміє і їм вчителі будуть приділяти більше уваги“.

Джерело.