Миротворці – це компроміс між США і РФ, – експерт розповів, чому затягується процес

Участь білорусів у миротворчій місії на Донбасі на певний момент всіх задовольняла, хоча перестороги й були. Це був певний компроміс між США і Росією. Однак потім Порошенко заявив, що Білорусь не може брати участь у місії. Це своєрідне затягування процесу.

Таку думку сайту “24” висловив співголова ГІ “Права справа” Дмитро Снєгирьов.

Як нагадує експерт, про можливу участь білорусів у місії ООН заявив екс-генсекретар НАТО Расмуссен під час доповіді на Мюнхенській безпековій конференції. Як вважає фахівець, вочевидь, це було попередньо узгоджено з Україною, оскільки він є позаштатним радником Порошенка.

Був якийсь компроміс щодо участі військових контингентів країн між США і Росією. Москва наполягала на участі країн, які пов’язані з нею.



США залишали за собою право на командування місією і наполягали на участі не країн НАТО – Швеції, Фінляндії, Австрії, тих, хто афільовані зі США. Після заяви Порошенка про неможливість участі Білорусі, знову постає питання: хто ж там буде? Казахстан? Теж скажуть, що Астана в орбіті Москви – Росія претендує на північні області Казахстану, тому має вплив на Назарбаєва,
– говорить Снєгирьов.

Як вважає експерт, Україна торпедує доповідь Расмуссена. Це, за його словами, штучне затягування введення миротворців. Зокрема, вважає Дмитро Снєгирьов, якщо буде рішення про розгортання місії, то є перестороги, що після її розгортання три мільйони виборців на окупованих територіях візьмуть участь у президентських і парламентських виборах 2019 року.

“З торпедуванням участі Білорусі в місії ООН торпедується момент консенсусу. Перемовини знову зводяться до нуля, і треба шукати новий компроміс. Перестороги щодо участі Білорусі є – під виглядом білорусів можуть бути росіяни. Але миротворці – це компроміс між США і РФ. Він не задовольняє нікого, більше всього Україну. Введення миротворців не відповідає потребам нашої держави. Це гра Порошенка – намагання відновити нашу суб’єктність, але не реальні кроки”, – переконаний Дмитро Снєгирьов.

Нагадаємо, 18 лютого президент Білорусі Олександр Лукашенко вже не вперше заявив, що готовий відправити миротворців на Донбас, якщо це допоможе врегулювати конфлікт. Водночас у МЗС України заявили, що Білорусь не зможе брати участь в миротворчій місії ООН на Донбасі, оскільки є членом Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ).

Що таке миротворча місія? Це дії міжнародної спільноти задля запобігання виникненню міждержавних або внутрішніх конфліктів. Операції зі встановлення миру проводяться за обов’язкової згоди сторін конфлікту. У 2017 році Президент України Петро Порошенко висунув ідею введення миротворців на всю територію Донбасу. У відповідь на це президент Росії Володимир Путін висунув вимогу, що миротворці повинні перебувати на лінії розмежування “і ні на жодних інших територіях”.

 

 

Джерело.