З наступного місяця студенти Тернопільщини отримуватимуть стипендію по-новому

Міносвіти підготувало «сюрприз» для тернопільських студентів – з нового року лише половина студентів отримуватимуть гроші за успіхи у навчанні, – пишуть Тернополяни.
У Мініосвіти представили нову систему нарахування cтипендій. Якщо зараз стипендію дають студентам, у яких за семестр середній бал” чотири”, то тепер їх призначатимуть тим, хто посів найвищі місця у рейтингу університету. Отож, стипендію збільшать у декілька разів, але платити її будуть лише половині з числа студентів-бюджетників.

1478533751-osvita-student-jpg

Згідно задуму, вчена рада складає рейтинг. 90% – це успіхи у навчанні, решта – критерії, які розробить виш кожен для себе. Але погодити їх мають спочатку зі студентським самоврядуванням університету. Рейтинг будується від кращого до гіршого перш за все за результатами навчання.



Але з урахуванням інших факторів – наприклад наукова діяльність, спортивна, участь в художній самодіяльності, участь в студентському самоврядуванні, розповів в МОН України.

Мінімальна стипендія становитиме 1100 гривень, а відмінники отримуватимуть – 1600 гривень. Майбутнім інженерам та вчителям хімії, фізики, біології і математики платитимуть до 2 тисяч гривень.

Крім того, за новими правилами на стипендію зможуть претендувати і студенти-контрактники. Вони також можуть потрапити до рейтингу успішності. Проте як працюватиме ця система до кінця поки що не уявляють ні у вишах, ні у самому міністерстві. Остаточний механізм роботи у міністерстві обіцяють розробити упродовж місяця. Кажуть, якщо бюджет на наступний рій приймуть вчасно, то вже із січня стипендію нараховуватимуть по-новому.