У Тернополі знову скандал: активістів звинуватили в тому, що вони умисно роздувають тему вирубування лісів

Тему незаконної вирубки лісів на Тернопільщині зачепили під час колегії обласної держадміністрації 28 лютого.

– Тема роздута, – каже Степан Бойко, голова Монастириської районної державної адміністрації, до якого було найбільше претензій. – Було вже 4 ревізії, перевірки різні. Це…хтось паразитує на цьому… Там зловили підприємця, який займається ліцензованою закупкою лісу. Він може вивозити і вночі. То його право… Не знаю… І роздувають це, знимкують! Ну, я не бачу там ніякого криміналу…

Відповідати змушений був і Віталій Батіг – голова Гусятинської районної державної адміністрації. Адже він уже ініціював службову перевірку через вирубку лісів.



Там йдеться про завдання шкоди аж на 1,5 млн грн.

На думку голови обласної держадміністрації Степана Барни, проблема виникла через те, що сумніви у людей з’являються, коли ліс рубають уночі. Сигнали про такі порушення переважно надходили від місцевих громадських активістів.

– Якщо є планова вирубка лісів, то ніхто не заперечує, бо це – робота, бізнес, – додає пан Барна. – Лісові агентства з цього живуть, заробляють гроші. Але якщо це – браконьєрство і злочин, то це має каратися. Я просив одного – інформувати людей, де відбуваються планові рубки, а де – несанкціоновані. І що цікаво, у нас останнім часом немає скарг на лісові агентства, проте чимало претензій до вирубок у так званих колгоспних лісах. Це має місце також у Бережанському районі.

Відтак він запропонував, по-перше, облікувати ці ліси, а по-друге, інформувати місцеве населення про планові вирубки. Мовляв, проблем тоді відразу поменшає. У всіх!

До слова, стався цей діалог під час звіту головного поліцейського Тернопілля про стан протидії злочинності в області у 2017 році. Олександр Богомол якраз виступав перед членами колегії обласної держадміністрації, а також представниками преси, різних управлінь і відділів ОДА і РДА із усієї області. Принагідно він запевнив, що усі повідомлення, які роблять жителі краю на лінію «102», тепер фіксують. Винятків – немає. Тож в усіх фактах, на які посилаються активісти, правоохоронці розбираються. Мовляв, уже навіть є кілька кримінальних справ. Хоча, одночасно, у кількох випадках з’ясувати, хто здійснив незаконну вирубку, правоохоронцям не вдалося, пише “Терен”.

Після цього Олександр Богомол запевнив, що управління Національної поліції в області зазнало суттєвих змін у ході реформування. Зокрема, відбулося скорочення кадрів. Але на якість роботи правоохоронців це сьогодні вже не впливає, запевнив він.

Джерело.