Завдяки заступнику мера Стемковському – Тернопіль співпрацює з Світовим Банком та ЄБРР

Заступник міського голови Тернополя Владислав Стемковський курує всі міські програми з термомодернізації та енергоефективності. Саме завдяки переговорам заступника Надала – Владислава Стемковського з Світовим Банком та Європейським банком реконструкції та розвитку та іншими західними партнерами, наше місто за 4 роки перетворилося з аутсайдера, яке споживало найбільше російського газу серед українських міст у лідера за темпами енергоефективності.

%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%ba%d0%be%d0%b2%d1%81%d1%8c%d0%ba%d0%b8%d0%b9_%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%8c%d0%bd%d1%8f

Тернопіль – лідер за темпами енергоефективності 

Спеціаліст з термомодернізації Владислав Стемковський був ініціатором участі Тернополя у «Європейській Угоді мерів» до якої наше місто приєдналося у 2012 році. До речі одне з найперших серед всіх міст України. Саме він вів переговори з європейськими партнерами. Ця Угода передбачає до 2020 року зменшення споживання енергії містом на 20%. Для Тернополя це життєво важливо.



Для прикладу, станом на 2012 рік при бюджеті міста у 800 млн. гривень вартість сукупного міського енергоспоживання становило більше 1,5 млрд. гривень.

«Після підписання «Європейської Угоди мерів», Тернопіль почав активно працювати над програмами у сфері енергоефективності разом із Світовим Банком та Європейським банком реконструкції та розвитку, а також зі  спеціалізованими фондами. Завдяки впровадженню енергозберігаючих технологій сьогодні Тернопіль економить понад 20% газу. Лише за чотири роки Тернополю зі статусу українського аутсайдера за рівнем енергоефективності, вдалося вийти на перші позиції. І це лише початок», – зауважив заступник міського голови Тернополя Владислав Стемковський.

Також під керівництвом заступника Сергія Надала Владислава Стемковського у Тернополі реалізуються три стратегічні проекти: запровадження альтернативних видів палива, будівництво фільтрувальної станції води та реалізується «Програма енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації житлового фонду».

Тернопіль переводять на альтернативні джерела енергії

«Після того, як ми провели успішні переговори, Тернопіль отримав кредит від Європейського банку реконструкції та розвитку у сумі 10 мільйонів євро та ще 5 мільйонів євро як грант надав Фонд Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та екології («E5P») на реалізацію проекту модернізації теплопостачання. У результаті реалізації даного проекту в Тернополі вже збудована нова сучасна велика котельня на альтернативних видах палива. Проведено реконструкцію існуючої мережі теплотрас, збудовано тепловий насос, передбачається встановлення сонячних колекторів. Також буде встановлено 250 індивідуальних теплових пунктів біля кожного будинку для контролю за якістю подачі тепла і гарячої води», – зауважив Владислав Стемковський.

Також за словами заступника мера, Тернопіль став першим містом Україні, де впровадять інноваційний проект (від міжнародної корпорації НЕФКО у рамках проекту «ДемоУкраїна») з переобладнання газової котельні на котельню зі спалювання біопалива.

«З метою економії на опаленні при збереженні надання якісних послуг у місті до кінця року розпочнуть роботу сім котелень на торф’яній крихті (перші котельні вже парцюють). Заради реалізації цього проекту було залучено інвестора та побудовано завод із переробки торфу на торф’яні крихти – сировини для котелень. Таким чином, за рахунок роботи котелень на альтернативних видах палива ми зменшуємо споживання російського газу і поступово заміщуємо його українським паливом. За нашими підрахунками, за опалювальний сезон, завдяки роботі цих котелень, ми зекономимо більше 8 тис. куб. м. газу та близько 20 мільйонів гривень. Моє головне завдання як заступника міського голови зняти з нашого міста російський «газовий зашморг», – підкреслив заступник мера Владислав Стемковський.

У Тернополі буде чиста та якісна вода 

Також завдяки активній роботі мерії Світовий банк та Фонд чистих технологій надають кредит КП «Тернопільводоканал» у сумі 37 мільйонів доларів США.

«За ці кошти у Тернополі будують фільтрувальну станцію, мережі водопроводу, каналізації, проведуть заміну системи знезараження, реконструкцію системи електричного живлення і т.д. Також буде проведена реконструкція каналізаційних очисних споруд, модернізація водозаборів та насосних станцій», – зауважує заступник міського голови.

«Також у рамках цього проекту заплановане оснащення засобами загальнобудинкового обліку у кількості 559 штук багатоквартирні житлові будинки Тернополя, що забезпечить зменшення втрат води всередині будинків. Відзначу, що також буде обладнана лабораторія питної води, яка забезпечить реалізацію вимог Директив Європейського Союзу щодо належного контролю за якістю питної води та стічних вод. Це буде найсучасніша лабораторія на Західній Україні. Всередині квітня у рамках проекту було закуплено основне та допоміжне обладнання для хіміко-бактеріологічної лабораторії питної води та лабораторії водовідведення», – підсумував Владислав Стемковський.

Програма термомодернізації житлового фонду: тернополяни економлять до 60 %

І не менш важливий напрямок, який курує заступник міського голови – це унікальна для України Програма енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації житлового фонду Тернополя», згідно з якою передбачено співфінансування на утеплення всього будинку, 70% коштів на який виділяється з міського бюджету, а інші 30% повинні надати самі мешканці.

«У рамках цієї програми, залежно від потреб і побажань мешканців, ми утепляємо фасади, встановлюємо індивідуально-теплові пункти, теплові лічильники, замінюємо вікна у місцях загального користування чи проводимо ізоляцію інженерних мереж. Перший пілотний проект був реалізований ще на початку 2015 року на вул. Лук’яновича. Мешканці цього будинку вже економлять 60% коштів. За цією програмою у 2015 році було утеплено п’ять будинків, ще у трьох провели заміну вікон», – зауважив Владислав Стемковський.

«Впродовж 2016го року у Тернополі вже проводиться термомодернізація у 25-ти будинках, у частині з яких буде утеплено фасад, у інших – замінено вікна, відремонтовано дахи та інженерні мережі. У планах мерії залучити до програми максимальну кількість мешканців Тернополя. Наразі, термомодернізація та енергоефективність – це єдина альтернатива великим платіжкам», – впевнений заступник міського голови Тернополя.