На Тернопільщині проводиться реконструкція мережі соціальних аптек

Щоби поліпшити медичні послуги та наблизити їх до людей, маємо поглибити співпрацю первинної медицини та комунальних аптек. На цьому наголосив голова обласної ради Віктор Овчарук під час робочої поїздки на Борщівщину.

У Борщеві очільник обласної ради зустрівся з керівництвом району та комунальних аптек. У розмові взяла участь генеральний директор Тернопільського обласного виробничо-торгового аптечного об’єднання Наталія Марків, пише Номер один

Основний наголос під час обговорення мережі комунальних аптек у районі було зроблено на необхідності сприяння об’єктами первинної медицини розміщенню у їхніх приміщеннях пунктів комунальних аптек, зокрема, щодо поліпшення умов надання в оренду приміщень для їхнього розташування. Це, у свою чергу, сприятиме розширенню мережі комунальних аптек у селах району.

«Саме комунальні аптеки зможуть забезпечувати сільських жителів лікарськими засобами, у тому числі за пільговими та безкоштовними рецептами. Окрім того, тут можна отримати ліки за урядовими програмами, пілотними проектами та для застрахованих осіб, відповідно до договорів зі страховими компаніями. Як і в усій мережі комунальних аптек, діятимуть знижки для пільгових категорій населення (інвалідів, пенсіонерів, учасників бойових дій, внутрішньо переселених осіб) та дисконтна програма для кожного відвідувача, – зазначив Віктор Овчарук та підкреслив, – відсутність аптечних пунктів комунальних аптек у віддалених селах спричиняє чималі труднощі для їхніх мешканців.



Тому місцеві ФАПи мають зрозуміти необхідність їхнього сприяння щодо розміщення аптечних комунальних закладів у своїх приміщеннях. Ми часто говоримо про реалізацію програми «Доступні ліки», водночас здійснюється вона саме через комунальні аптеки. Сьогодні докладемо усіх зусиль, щоби відновити мережу комунальних аптек у краї, адже вони виконують не лише соціальну функцію, а й несуть відповідальність за якість ліків, що відпускають. Але для поліпшення ситуації необхідне розуміння та співпраця закладів сімейної медицини, особливо у сільській місцевості».

Джерело.