Нові правила поховання: суддя пояснила, чи варто тернополянам бити на сполох

З 15 березня вступають в силу нові правила поховання небіжчиків. Чи варто справді перейматися і чи дійсно, аби поховати близьку людину, доведеться чекати кілька днів?

Прокоментувала дану ситуацію суддя Дубенського міськрайонного суду Рівненської області Олександра Жуковська на своїй сторінці у Фейсбуці.

“Розповсюджується інформація, що з 15.03.2018 поховати померлих можна буде лише після дозволу суду.

Це не зовсім відповідає дійсності.

За новелами кримінально-процесуального кодексу України будь-яку експертизу, в тому числі судово-медичну, з 15.03.2018 призначатиме слідчий суддя.

Але ж не забувайте, що експертиза проводиться лише в межах кримінального провадження!

А тепер задайте собі питання: невже всі трупи «кримінальні»? Ні.

Експертиза потрібна буде у випадках насильницької смерті, а проводитиметься під час досудового розслідування лише після реєстрації повідомлення про кримінальне правопорушення! Також саме експерт видає лікарське свідоцтво про смерть, якщо вона настала внаслідок травми, отруєння, струму чи інших зовнішніх факторів; штучного аборту, який зроблено не в медзакладі; раптово у дітей віком до 1 року; якщо особа померлого не встановлена.

Тому зберігайте спокій, шановні читачі! Якщо людина померла природньою смертю, її близькі і родичі не відчують на собі дію нововведень кримінально-процесуального законодавства!

Правила поховання в Україні не змінились!

А якщо все ж таки доведеться слідчому звертатись до слідчого судді з клопотанням про призначення експертизи, воно розглядатиметься слідчим суддею негайно, без жодних зволікань”, – йдеться у дописі судді.

Джерело.