Тернопільські дорожники відновили аварійний ямковий ремонт на головних транспортних артеріях краю

На замовлення Служби автомобільних доріг у Тернопільській області відновлено роботи з ліквідації аварійної ямковості.


Працюють бригади ДП «Тернопільський Облаватодор», ТзОВ «ТехноБудЦентр», і ТзОВ «Авакс-Проф».

Дороги, де сьогодні можна побачити шляховиків: обхід Тернополя, Почаїв-Зборів, Тернопіль-Бережани, Доманове-Ковель-Чернівці-Тереблече (між Тернополем і Заліщиками), Тернопіль-Підволочиськ, Тернопіль-Ланівці, Острог-Радивилів, Татарів-Косів-Коломия, Зборів-Козова, Бучач-Чортків-Скала-Подільська, Бережани-Підгайці-Монастириська, Галич-Сатанів, Івано-Франківськ-Бучач-Тернопіль, Збараж-Підволочиськ, Кам’янки-Скалат.

Головне завдання дорожників – гарантувати безпеку руху на дорогах. Ліквідація ямковості в негоду вимушена. Її необхідно робити, яка б критика при цьому не була. Через навіть незначну вибоїну може трапитися ДТП. Аварійний ремонт проводиться, як правило, з використанням холодного асфальтобетону та інших бітумно-мінеральних сумішей, які заготовляються заздалегідь. Такий ремонт ямок може протриматись в середньому місяців два.



А вже під час сприятливої погоди вкладається гарячий асфальтобетон.

В роботі шляховики керуються відомчими будівельними нормами України щодо проведення аварійних робіт з ліквідації ямковості на асфальтобетонному покритті автомобільних доріг у холодний період року за несприятливих погодних умов (ВБН В.3.2.-218-542:2009).

Холодну асфальтобетонну суміш готується на бітумах із адгезійними добавками, які дозволяють проводити ремонт пошкодженої ділянки дороги при температурі від «5» до «-5» градусів за Цельсієм.

Такі суміші за 10-15 годин до використання у кількості необхідній для виконання робіт витримуються при температурі не меншій 15 градусів. Перед укладанням суміші холодного асфальтобетону висушують та нагрівають місця ремонту.

За якістю матеріалів слідкують працівники лабораторії, а за якістю виконаних робіт – спеціалісти з відділу контролю Служби доріг.

Джерело.