Міноборони України замість димових шашок для АТО, на 72 млн грн закупило димову суміш для обкурювання дерев

Міністерство оборони України замість димових шашок, які мали застосовуватися для маскування при проведення антитерoристичнoї оперaції, закупило димову суміш, що використовуються для обкурювання дерев, у грі в страйкбол та під час кінематографічних зйомок.

Про це повідомляє військова прокуратура Південного регіону України, пише “ТСН“.

Слідство встановило, що у 2015-2017 роках Департамент держзакупівель Міноборони закупив димові суміші у “Фірми Альфа ЛТД”. Сума угоди складає понад 72 млн грн. При цьому жодних випробувань перед придбанням військові чиновники не проводилися.

“Виявлено, що закуплена димова суміш не являється димовою сумішшю марки ДС-56, яка знаходиться на озброєнні у Збройних Силах України. Більше того, через відсутність стійкості диму до розсіювання в атмосферному повітрі закуплена димова суміш не забезпечує належного маскувального ефекту (за технічними умовами аерозольний ефект димової суміші має тривати близько 30 хв.), а тому взагалі не може використовуватися за цільовим призначенням під час бойових дій”, – йдеться у повідомленні.

У зв’язку із цим 12 березня військова прокуратура Криворізького гарнізону розпочала кримінальне провадження за статтею про недбале ставлення до військової служби.

Посадовці Міноборони можуть бути причетні до нецільового використання бюджетних коштів та завданню збитків державі. Досудове розслідування триває.

Джерело.