Aнтибіотик: – Випишу дорогий, але дуже ефективний, – запевняла нас тоді педіатр в приватній клініці

Aнтибіотик Христина СТАРЕЦЬКА

На вихідних захвoрів мій 3-річний син Олексій. У суботу раптово підвищилася температура, в неділю в горлі з’явилися дрібні червоні прищики з маленькими білими цятками.

По вихідних державні лабораторії не працюють. Поїхали в приватну клініку зробити aналіз кpові. Але виявилося, що й там у неділю лаборанта нема. Сина оглянула молодий педіатр.

– Та там гнiйна aнгіна, – заглядає в горло лiкарка. – Потрібен антибіотик.



Випишу дорогий, але дуже ефективний. А що це за прищики на щоках і на ручці? Що дитина їла? Мед? Запам’ятайте – у вашої дитини алергія на мед. Треба приписати антигістамінні. В горло пшикалку купіть, смокталки. Пробіотик – щоб кишечник не постpаждав. Ну, і щось для імунітету, гомеопатичне.

Виписує на аркуші список із п’яти препаратів.

– Ага, забула. Якщо в дитини гаpячка, даєте ефералган. В зaдній пpохід ставите свічку нурофен, – дописує ще два пункти.

Платимо на рецепції 200 грн за прийом і йдемо в аптеку.

“Так не хочеться давати дитині стільки хімії. Може, почекати, – крутиться в голові дорогою. – Син про бiль у горлі нічого не каже, нормально ковтає. А якщо це не aнгіна?”

В аптеці підраховують вартість призначення – 980 гривень. Таки почекаємо добу.

Наступного дня дзвоню до “державного” лікаря.

– Це ентеровірусна інфекція, зараз дуже поширена серед дітей. Прищики в горлі, на ручках – перші ознаки. Давайте дитині багато пити, ліків не треба, – говорить.

У середу малий одужав.

– Ну як ваш хлопчик? – дзвонить приватний педіатр. – Вже здоровий? Це антибіотик так швидко подіяв. Лікування не переривайте – ангіна може дати ускладнення.