Володимир Гройсман на Тернопільщині пообіцяв громадам більше грошей

28 новеньких автобусів цьогоріч отримали школи Тернопільщини, переважно на умовах співфінансування (70/30%). Ключі від ще 13-ти вручив директорам шкіл Прем’єр-міністр Володимир Гройсман в селі Скорики, Підволочиського району, в рамках робочого візиту.

Ïðåìüåð-ìèíèñòð Óêðàèíû Âëàäèìèð Ãðîéñìàí íà áðèôèíãå â Êèåâå, 20 àïðåëÿ 2016 ã. Ôîòî Ñèðîòêèíà Àíàñòàñèÿ / POOL / ÓÍÈÀÍ
Ïðåìüåð-ìèíèñòð Óêðàèíû Âëàäèìèð Ãðîéñìàí íà áðèôèíãå â Êèåâå, 20 àïðåëÿ 2016 ã. Ôîòî Ñèðîòêèíà Àíàñòàñèÿ / POOL / ÓÍÈÀÍ

ВОЛОДИМИР ГРОЙСМАН, Прем’єр-міністр України

«Децентралізація – це можливість, яку ми сьогодні з вами використовуємо. Зокрема, ці автобуси куплені, тому що є децентралізація. Тому, що ми змінили систему фінансування і сьогодні в області безпрецедентно є сотні мільйонів гривень, які направляються на будівництво об’єктів, на реконструкцію, модернізацію».

Якраз процес децентралізації став основною темою під час зустрічі Прем’єра із представниками громад.



Володимир Гройсман вважає 26 об’єднаних територіальних громад Тернопільщини, колосальним результатом, а швидкість об’єднання – запорукою  економічного лідерства області.

ВОЛОДИМИР ГРОЙСМАН, Прем’єр-міністр України

«Чим швидше ви будете створювати умови для об’єднання, я думаю, що ви будете економічними лідерами країни. Ви знаєте, що у ваших 26 громадах бюджет консолідований з державними субвенціями зріс в 9 разів. Ви маєте сьогодні ресурсу в 9 разів більше, ніж будь-коли за всю історію нашої незалежності. Ви маєте належну територіальну основу, вже маєте повноваження і ви самі знаєте, що сьогодні багато речей, про які раніше мріяли, сьогодні є реальністю».

І додав, в наступному році фінансування об’єднаних територіальних громад буде ще більшим.

ВОЛОДИМИР ГРОЙСМАН, Прем’єр-міністр України

«З мільярда, який в нас був в цьому році до 1,5 млрд. в наступному році. Ми збільшуємо ДФРР – Фонд регіонального розвитку від 3,5 млрд, і також збільшуємо субвенцію майже в двічі на соціально-економічний розвиток – це ще 4 млрд. Тобто, загальна цифра, яку держава буде інвестувати автоматично до ваших бюджетів буде дорівнювати порядка 9 млрд. плюсом».

Натомість, представники громад кажуть, законодавство не встигає за реформами. Аби далі розвиватися потрібен закон про дооб’єднання громад та приєднання населених пунктів, котрі розташовані в інших районах, а також управління землями громад.

АНАТОЛІЙ КУЛИК, голова Байковецької об’єднаної громади

«Люди, які є поруч з нашою громадою, побачили, що вигідніше бути з нами, бо вони спілкуються між собою і розповідають одні другому, що зроблено. В громаді зроблено багато: і дороги, і вуличне освітлення, і школи відремонтовані, і будинки культури наповнені. Спілкуємося з людьми і люди кажуть, ми хочемо з вами об’єднатися. Ми не маємо закону».

ВОЛОДИМИР ГРОЙСМАН, Прем’єр-міністр України

«Я просив би, мій апарат є, доопрацюйте це питання, щоб ми підготували конкретну резолюцію, як завдання для нашої спільної роботи в Парламенті. Уряд повністю це підтримує».

Зачепили і проблеми аграріїв, які попросили не припиняти спецрежим з податку на додану вартість в наступному році. На що Прем’єр відповів, через міжнародні зобов’язання жодного спецрежиму по ПДВ бути не може. Однак, в бюджеті передбачать дотації тваринництву та рослинництву.

ВОЛОДИМИР ГРОЙСМАН, Прем’єр-міністр України

«Ми маємо 5,5 млрд. закладених коштів в бюджет країни на підтримку тваринництва, садівництва, ягідництва»

Одразу після зустрічі Прем’єр оглянув фруктосховище одного з найуспішніших підприємств області. Де зберігається майже дві тисячі тон яблук.

ВОЛОДИМИР МОТИКА, завідувач комплексу по зберіганню яблук

«Можуть до року часу зберігатися, деякі сорти і поза рік, деякі до півроку. Продаємо по Україні поки, але були представники із В’єтнаму, і з Арабських Еміратів, можливо, після нового року плануємо продавати за кордон, на експорт».

ВОЛОДИМИР ГРОЙСМАН, Прем’єр-міністр України

«Чув слова керівника господарства, який сказав про те, що в мене сьогодні працює, наприклад, родина, це сільський хлопець, сільська дівчина, якій не треба їхати закордон шукати свою долю, яка працює, отримує свою середню заробітну плату біля 7000, її чоловік отримує таку ж заробітну плату. Їхні діточки ходять в цю школу, в якій ми були і навчаються. Потім ці діточки повертаються додому, їх зустрічає батько і мати. Є благополуччя в родини. Що ще треба для успішної країни!?»

Пізніше, вже в Тернополі Володимир Гройсман відвідав оновлене інфекційне відділення на базі лікарні швидкої допомоги. Реконструкцію там почали ще два роки тому. Зараз відділення функціонує повністю. Там, Прем’єр-міністр підняв питання кардіоцентру, бо Тернопільщина наразі єдина область в Україні, яка не має його досі. З інфекційного відділення Прем’єр перейшов у громадський транспорт. В одному із тернопільських тролейбусів його ознайомили із автоматизованою системою оплати проїзду, яка запрацювала у нашому місті цього місяця.