У Тернополі відкриють ще одне туристичне підземелля.

На початку ХХ століття, а саме у 1912 році, у центрі Тернополя постала нова споруда – ліцей сестер-йосифіток. Розташовувався він на нинішній вулиці Листопадовій, 4 поряд із Архикатедральним собором та прилеглим до нього монастирем.


За більше, ніж сто років приміщення ліцею майже не змінилося, тільки зараз у ньому розміщується обласна прокуратура, яка заселилися туди на початку 1950-х років. Щоправда, центральний вхід до закладу йосифіток був збоку, там, де зараз вхід у громадську приймальню прокуратури. А ще, архівні документи свідчать, що у підвальних приміщеннях колишнього ліцею діяла підземна церква. Саме ці підземні приміщення планують відкрити для екскурсій. Поки що важко сказати, коли це відбудеться, але міська влада поставила собі таке завдання.

Наразі, екскурсію провели тільки для представників засобів масової інформації.



Зараз потрапити у підвали колишнього ліцею можна тільки через прокуратуру. Вхід, який виходить за її межі розташований поряд – на клумбі перед будинком на Листопадовій, 2. Там є квадратний люк, а під ним – решітка. Якщо заглянути крізь решітку, то можна побачити декілька східців, що спускаються вниз, а потім підземний хід повертає у напрямку прокуратури. У прокуратурі до підвалу ведуть круті сходи, потім ще одні двері направо, декілька сходинок і опиняєшся безпосередньо у підвалі. Усього в ньому є декілька послідовних приміщень: три коротких, потім два великих і вузький, короткий тунель, який піднімається вверх – хід на поверхню біля сусіднього будинку. Після переселення у приміщення прокуратури, підвальні приміщення пристосували під спортивні зали. При вході, на стіні підвалу ще частково зберігся напис, що її прикрашав. Після двох коротеньких приміщень потрапляєш у найбільше. Цікаве воно тим, що перехід у наступне виконаний у формі арки з боків якої є ніші. А зі сторони вулиці залишились два отвори. Тут правоохоронці колись облаштували тенісний зал. А в наступному, трішки меншому залі – баскетбольний. Саме у цих двох приміщеннях і діяла катакомбна церква. Далі йде вузький тунель з двома рівнями сходинок і виходить до вказаного люку на поверхні. Раніше він тягнувся прямо і далі, про що свідчить не дуже щільно закладена камінням стіна, до підземель обласного архіву. Також був хід направо – до підвалів приміщення, у якому зараз розташований ощадбанк. Але нині ці ходи завалені і замуровані.

Джерело.