Тенопільські жінки та політика

Результати позачергових парламентських виборів в Україні вражають своєю гендерною нерівністю – лише 12,5% жінок потрапили до парламенту. У Верховній Раді ситуація теж не краща: з 423 народних депутатів всього 53 представниці жіночої статі.

У Тернопільській обласній раді з 64 депутатів, лише 7 жінок. А в міській раді з 32 депутатів – 8 представниць жіночої половини людства.

Щоб заохотити жінок займатися політикою, в Україні відбувається вкрай мало мотиваційних заходів. Проте нещодавно був проведений конкурс на виготовлення відеоролика, який привертатиме увагу до питання участі жінок у політиці від ГО “Жіночий консорціум України”.

Переможницями конкурсу стали команда тернополян, які зайняли 2-ге місце: Оксана Кузьменко та Юрі Собі. Відеоролик знімали в приміщені Тернопільського драматичного театру за участі родини акторів Складан-Демчук.

«Задумка відеоролика полягала в тому, щоб показати паралельно два століття: 18-те та 21-ше. В минулому українське жіноцтво мало лише одну роль і функцію – бути берегинями та продовжувачками роду. На щастя, в наші дні можна успішно поєднувати як материнство, так і участь у політичному житті громади або країни», – коментує режисерка ролика Оксана Кузьменко.

Автори сподіваються, що багато жінок, незважаючи на суспільні стереотипи, таки спробують свої сили на виборах у 2019 році

Джерело.