Похорони по-новому: українцям пропонують обирати кремацію

Правила поховання померлих в Україні будуть змінюватися. Ініціативу уряду повинні будуть розглянути парламентарії. Уряд хоче, щоб українці почали віддавати перевагу кремації.

Кабінет міністрів України подав до Верховної Ради законопроект №8248, який покликаний стимулювати українців віддавати перевагу кремації і вводить поняття біозахоронення. Нагальною є проблема дефіциту місць на кладовищах.

Під біозахороненням мається на увазі поховання тіла з використанням біорозкладаних матеріалів протягом 5 років, при якому не передбачена установка могильних плит, пам’ятників та інших надгробків. А можлива лише установка “інформаційної таблички”.

“Причому ховати за такою “технологією” можна буде не тільки на кладовищах, але і в лісопарках і навіть парках культури і відпочинку. За умови, що місцева влада дасть добро на виділення під ці потреби окремих ділянок“, – йдеться в повідомленні.

Також Кабмін на законодавчому рівні має намір ввести поняття “підзахоронення” – поховання померлих у вже існуючі могили.



Робити це можна буде після закінчення “цвинтарного періоду” (20 років з моментуостаннього поховання) і за згодою власника (утримувача) такої могили.

Якщо ініціативи уряду підтримає ВРУ, закон вступить в силу через 6 місяців після офіційної публікації.

Нагадаємо, в Україні з 15 березня змінені правила поховання. У зв’язку з цим у суспільстві виникла паніка і хаос.

Як роз’яснили експерти, в зв’язку зі змінами в законодавстві експертизу проводитимуть далеко не кожному померлому.

Раніше представник ритуального будинку Андрій Дудник зазначив, що українці масово кремують померлих, оскільки це коштує значно дешевше, ніж організація похорону. При цьому крематорії існують лише в Києві, Харкові та Одесі. Тому небіжчиків везуть туди з усієї України.

Джерело.