Тернопільські медики розповіли, чим небезпечна вода із криниці

В останні роки спостерігається зростання антропогенного забруднення ґрунтових вод, які без очищення споживає населення, особливо з індивідуальних колодязів та криниць. Мало хто з власників індивідуальних джерел водопостачання може похвалитись результатами лабораторних досліджень води з його криниці. А вода може бути фактором передачі багатьох інфекційних захворювань, а наявність в ній певних хімічних речовин може викликати гострі, хронічні отруєння та спричиняти негативний вплив на здоров’я тих, хто її споживає.

Ґрунтам та відповідно ґрунтовим водам на території області за своїм хімічним складом притаманно природне підвищення вмісту аміаку, заліза та загальної жорсткості. При незначних перевищеннях ці речовини не завдають значної шкоди здоров’ю, повідомляють спеціалісти Тернопільського обласного лабораторного центру.

Слід зазначити, що єдиним способом оцінити якість та безпечність води є проведення лабораторних досліджень за санітарно-хімічними, мікробіологічними, вірусологічними та радіологічними показниками атестованою лабораторією. Адже мікробне забруднення чи значна кількість певних хімічних речовин (зокрема, нітрати) не змінюють суттєво органолептичних властивостей води (смак, запах, колір), а відповідно не викликає підозр щодо її безпечності, особливо, коли цю воду вживають протягом тривалого часу і не скаржаться на здоров’я.

Так, для прикладу вже згадувані нітрати у воді, навіть при великих концентраціях, дуже рідко спричиняють гострі отруєння, проте мають надзвичайно токсичний вплив на організм людини і, особливо, є небезпечними для дітей. З ним безпосередньо пов’язане захворювання водно-нітратна метгемоглобінемія у дітей до року, летальні випадки від якої реєструються все частіше.

Метгемоглобінемія обумовлена токсичною дією нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканини (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, а також у пригніченні активності ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання.

За результатами моніторингових лабораторних досліджень води, що відбирались із індивідуальних колодязів в І кварталі поточного року на території Тернопільської області, фахівцями ДУ «ТОЛЦ МОЗ України» встановлено, що вміст нітратів значно перевищує нормативні рівні із частини джерел водопостачання в Борщівському, Заліщицькому, Гусятинському, Чортківському, Підволочиському районах.

Потрібно зазначити, що найбільш доступні та поширені методи обробки води, такі як кип’ятіння, відстоювання, побутові фільтри, ніяким чином не зменшують кількість нітратів у питній воді.

Однією із найбільш вагомих та поширених причин забруднення води у колодязях та каптажах є недотримання їхніми власниками вимог законодавства при облаштуванні та утриманні колодязів, а саме: недотримання зон санітарної охорони джерела водопостачання (в радіусі 50 метрів розташовують вигреби, дворові вбиральні, купи гною які можуть сприяти як бактеріологічному забрудненню води, так і її забрудненню нітратами, аміаком та нітритами); не забезпечено захист джерел водопостачання від доступу домашніх тварин та птиці (з фекаліями яких у колодязь можуть потрапляти патогенні мікроорганізми переносниками яких вони є); не проведення заходів стосовно унеможливлення потрапляння до криниць та колодязів дощових вод; неконтрольоване використання на присадибних ділянках біля джерел водопостачання пестицидів, агрохімікатів, засобів захисту рослин тощо; близькість до ймовірних джерел забруднення (тваринницькі ферми, гноєсховища, кладовища, промислові підприємства тощо).

Якщо у Вас виникли сумніви щодо якості питної води, ви можете звернутись в територіальні міжрайонні відділи та ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» для проведення лабораторних досліджень питної води.

Джерело.