Жителів Тернопільщини карають за брехню і махінації

Аналіз результатів контрольних заходів, проведених Управлінням Західного офісу Держаудитслужби у Тернопільській області торік, а також – упродовж I-го кварталу 2018-го, свідчить, що кількість і суми виявлених фінансових порушень у нашій області не зменшуються.

Так, ревізори виявили фінансові ексцеси, що призвели до втрат майже 50 мільйонів гривень. Відшкодування втрат вдалося забезпечити на понад 30 мільйонів гривень. Про це під час засідання колегії обласної держадміністрації розповів начальник Управлінням Західного офісу Держаудитслужби у Тернопільській області Євген Держерука.

За переданими матеріалами ревізій, у правоохоронних органах уже розпочали 29 досудових розслідувань і вручили 19 письмових повідомлень про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень. За допущені порушення до адміністративної відповідальності притягнули 129 осіб, до дисциплінарної і матеріальної відповідальності – 120.

За його словами, найбільше порушень експерти останнім часом виявляють під час ревізій в установах соціального захисту населення.

– Упродовж трьох останніх років в установах соціального захисту населення провели 28 ревізій щодо законності призначення, нарахування і виплати усіх видів соціальної допомоги, пільг, субсидій та інших виплат, – каже він. – Зазначеними ревізіями виявили фінансових порушень, що призвели до втрат, на суму понад 30,5 млн грн.

Найбільші суми порушень, як стверджує Євген Держерука, встановили: у Тернопільському – 4,3 млн грн, Кременецькому – 3,7 млн грн, Бережанському і Зборівському районах – по 3,5 млн грн, а також у Тернополі – 3,4 млн грн.

– Наразі із зайво виплачених сум повернули до бюджету майже 20 млн грн, що на рівні 65%, – уточнює він. – Крім того, вдалося упередити незаконну виплату субсидій і соціальної допомоги на понад 2,5 млн грн.

«Хитрують» жителі Тернопілля і в іншому, додає Євген Держерука.

– Останні наші перевірки показали таку негативну тенденцію: цілий ряд громадян, щоб не втратити право на субсидію, купуючи автомобілі, декларують їх при реєстрації у Територіальному сервісному центрі (колись – МРЕО) у сумі до 49 тисяч.



Адже після 50-ти тисяч втрачається право на субсидію. Хоча ринкова вартість таких автомобілів у рази, а то й у десятки разів перевищує задекларовану. Із цього питання ми вже подали свої пропозиції Держаудитслужбі, щоб вони внесли зміни у відповідні порядки.

Мають в Держаудитслужбі й іншу роботу. Зокрема, ревізори проводять аудити.

– У ході аудитів ми встановили, що місцеві бюджети втрачають доходи насамперед через неналежне управління земельним фондом, – каже він. – Так, бюджет Великогаївської сільської територіальної громади за період 2015-2016 років і 9 місяців 2017-го недоотримав 2,6 млн грн через нездійснення контролю за повнотою виконання умов договорів оренди земель. А також там вчасно не переуклали договори оренди після введення в дію оновленої нормативно-грошової оцінки і безоплатного використання земельних ділянок.

Була така перевірка і в Монастириській міській раді. Там, як стверджує Євген Держерука, розрахункові втрати доходів від використання земельних ділянок становили 3,3 млн грн.

Не все в порядку на Тернопіллі і з закупівлями через електронну систему ProZorro.

– Упродовж 2017 року та I кварталу 2018 року працівники управління провели аналіз 213 закупівель, інформація про які оприлюднена в електронній системі публічних закупівель ProZorro, – каже він. – Врешті відмінили 86 закупівель загальною очікуваною вартістю 1 млрд грн. Розірвали укладені договори щодо 19 закупівель вартістю 14,8 млн грн. Разом із тим, у 70 випадках закупівлі фахівці надали рекомендації. Їх не врахували і порушення не усунули!

Джерело.