На Тернопільщині мера судитимуть за крадіжку грошей

Розповідають, що правоохоронці з області завітали до міського голови зненацька, тож він усе підписав і визнав свою вину.


Нещодавно одіозний міський голова Кременця Олексій Ковальчук зіграв роль прокурора у фільмі «Червоний. Без лінії фронту», а після того, за іронією долі, ним серйозно зацікавилися правоохоронці. Посадовця звинувачують у зловживанні повноваженнями, а саме — у призначенні упродовж двох років премій для себе. 18 квітня цього року представники Управління захисту економіки в Тернопільській області вручили Олексію Ковальчуку протокол про адміністративне правопорушення.

Розповідають, що правоохоронці з області завітали до міського голови зненацька, тож він усе підписав і визнав свою вину. На 3 травня ц. р.



у Кременецькому районному суді призначене слухання його справи. Через самовільне виділення премій йому «світять» штраф та звільнення з посади. Утім, це ще «квіточки», якщо порівнювати з іншим, порушеним торік щодо нього провадженням за фабрикування рішень сесій Кременецької міської ради. «Ягідки» в тому, що кременецькому меру вже загрожує реальний кримінал.

Посаду міського голови Олексій Ковальчук обіймає вже другу каденцію. До того працював керівником районного відділення міліції. У 2013-ому добровільно пішов у відставку з посади міського голови нібито через конфлікт із представниками злочинного режиму Януковича, які лобіювали свої інтереси на Кременеччині. Ковальчук пройшов через різні політичні сили: у 2010-ому виграв вибори мера Кременця як позапартійний за підтримки політичної партії Сергія Тигіпка «Сильна Україна», у 2012-ому вступив у партію «УДАР» Віталія Кличка, на вибори 2015-го ішов від «Блоку Петра Порошенка». Міського голову Кременця пов’язують з екс-начальником Департаменту держслужби боротьби з економічною злочинністю МВС України Василем Пісним. Через каламутні оборудки та шлейф кримінальних справ кременчани «охрестили» Олексія Ковальчука «майором Кишенею».

— Справа проти мене проста, як двері. Я не бачу конфлікту інтересів, тож голосував за премії як підлеглим, так і собі, — зазначив Олексій Андрійович. — Згідно із відповідним рішенням сесії, я маю повне право давати премії працівникам міськради, а тому кримінальне провадження проти мене було закрите за відсутністю складу злочину. Окрім того, сума премій була значно меншою, ніж допустима. Єдина моя помилка — процедурна. Все інше, що нині поширюють про мене, — фейк. За мною вже три роки полюють від початку каденції, бо я така особа, яка ні під кого не прогинається. Сума моєї премії складала 3700 гривень у місяць, за рік і десять місяців я отримав близько 100 тисяч гривень.

Частину цієї премії я віддавав людям, які зверталися до мене у скрутних ситуаціях. Допомагати іншим — це моє кредо по житті. Ніхто не зможе змінити мою позицію, навіть якщо мене знімуть з посади. Якщо у суді доведуть мою вину, тоді буде подання на сесію міськради, а вже депутати вирішуватимуть, давати мені карт-бланш чи ні. Добровільно з посади я не піду.

Порушення кримінального провадження щодо незаконного призначення премій Олексієм Ковальчуком ініціювали громадські активісти «Народної ради Кременеччини» торік у липні. Долучилися до цієї справи і місцеві представники НВР «Правий сектор».

— Процес був складним: у липні 2017-го заяву щодо преміювання Ковальчуком себе «рідного» зареєструвало Кременецьке РВ поліції, у серпні із зазначенням про наявність корупційної складової справу передали на УЗЕ в Тернопільській області, де її кваліфікували як «кримінальне правопорушення» і передали до обласного слідчого управління поліції, — повідомив громадський активіст Віталій Савчук. — У грудні справу повернули до Кременецького районного відділення поліції, де 30 березня цього року її закрили і знову направили до УЗЕ в Тернопільській області для притягнення Ковальчука до адміністративної відповідальності, що й було здійснено 18 квітня. Надалі слово — за судом, але, згадуючи фразу сумнозвісної голови Кременецького районного суду Людмили Варневич, сказану торік нашим активістам у залі суду: «Ну, і що ви добилися від міського голови?! Що довели?», виникають сумніви.  До того ж засідання суду призначили у крайні терміни, очевидно, щоб закрити справу за термінами давності.

Процес пішов, але зрозуміло, що фігурант справи намагатиметься уникнути відповідальності. Після вручення міському голові постанови про адміністративне правопорушення він прийшов на виконком і почав скаржитися, що, мовляв, призначав премії не лише собі, а й працівникам, тому постраждав задля людей. Олексій Ковальчук мав право призначати премії підлеглим, але собі — ні, такі повноваження — прерогатива сесії міської ради. Упродовж майже двох років міський голова самовільно призначав собі премії у розмірі то 70% від посадового окладу, то повних 100%. Було, що «виписав» собі одноразову премію у розмірі 8 тисяч гривень. Це є порушенням закону. Наші активісти також викрили факти підробки рішень сесії міської ради — на засіданні приймають одне, а на сайті з’являється інше. За цими фактами порушене кримінальне провадження, є достатньо доказів, але правоохоронні органи чомусь зволікають із оголошенням міському голові підозри.

Важко збагнути, на що сподівається Олексій Ковальчук, відверто порушуючи законодавство. Можливо, на те, що все владнає його не менш одіозний радник — екс-прокурор Тернополя Віталій Сідоров, над яким, до речі, теж «висить» кримінал, а, можливо, посадовець просто переплутав міську раду зі знімальним майданчиком, де імпровізація вітається.

Джерело.