Здавати на права доведеться по-новому

В Україні повністю перепишуть процес отримання водійських прав. Справа в тому, що зараз через інтернет щосили торгують водійськими правами та медичними довідками для автомобілістів. А часом самі співробітники Сервісних центрів МВС сприяють розвитку корупційних схем у видачі прав.

 

Зміни покликані виправити таку ситуацію.

Почати планують відразу з автошкіл, які часто «сприяють» в безпроблемне отримання водійських прав. Та й нерідко такі установи рекламують свої послуги, навіть не маючи права навчати водінню.

«Це можливість децентралізціі і поставки документів і можливість отримання послуги адміністративно онлайн. Можна ідентифікуватися за допомогою електронним цифрового підпису та mobile ID, або bank ID. Так можна буде замовити документ з доставкою додому.



Це безумовно зручно, тому що чиновник зайвий раз не контактує з громадянином, ну і в такому середовищі вже немає місця для корупції», -пояснив експерт.

Нагадаємо, з’явилися нові подробиці про законопроект, згідно з яким буде проводиться легалізація авто на іноземній реєстрації в Україні. Так, глава комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна заявила, що в першу чергу повинно бути узгоджене питання про захист вітчизняного ринку.

Опублікований частковий проект закону про авто на єврономерах, так званих «бляхах».

Основна мета закону – це зупинити ввезення в країну машин без розмитнення. У разі прийняття закону, українці зможуть їздити на авто, зареєстрованому на іноземну компанію, до 10 днів.

Зараз цей термін становить 12 місяців, тому багато хто купує машини за кордоном, реєструють на місцеву компанію, і та оформляє їм довіреність на користування машиною.

Якщо ж знадобиться термін більше 10 днів, то доведеться підтверджувати це документами. А якщо людина, який ввіз машину в Україну, передасть її в користування комусь іншому або розбере на запчастини, то йому загрожує штраф 17 000 грн.

Джерело.